Бойовій машині піхоти Marder 50 років

Бойовій машині піхоти Marder 50 років

Бойова машина піхоти Marder сьогодні відзначає своє 50-річчя. Півстоліття назад, 7 травня 1971 року, німецька армія офіційно прийняла перші серійні машини.

«Це сталося на одночасних церемоніях в Касселі та Кілі – за місцями розташування оригінальних виробників легендарної БМП – Thyssen-Henschel і Krupp MaK. Обидві компанії належать Rheinmetall з 1999 і 2001 років відповідно», – повідомляє пресслужба Rheinmetall.

Бойова машина піхоти Marder

Далі інформація з пресрелізу компанії.

На момент створення основним завданням нової БМП був захист національної території в Центральній Європі. Разом з основним бойовим танком Leopard 1 Marder мала грати ключову роль в мобільних операціях бундесверу. Але доля підготувала бойовій машині інші плани.

Під час холодної війни роль бойової машини піхоти обмежувалася великими навчаннями, що проводилися Західною Німеччиною та її партнерами по НАТО, щоб недвозначно продемонструвати свою готовність захищатися.

Тим часом Leopard 1 давно зник з арсеналу Бундесверу. Те саме можна сказати й про інші системи озброєння тієї епохи, зокрема пішли в історію: броньована розвідувальна машина Luchs, винищувач-бомбардувальник Starfighter F-104, гелікоптери BO 105 і Bell UH-1D.

Бойова машина піхоти Marder

Натомість бойова машина піхоти «Мардер» продовжувала доводити свою стійкість за кордоном, в тому числі в Косово та Афганістані. У складі Сил швидкого реагування, БМП брала участь у перестрілках в околицях Кундуза і Мазарі-Шаріфа.

Машина служить німецьким військовим донині.

Крім ФРН її використовують армії Чилі, Індонезії та Йорданії.

За дорученням Бундесверу Rheinmetall останніми роками проводила різноманітні заходи щодо підвищення бойових характеристик і продовження терміну служби німецького парку Marder.

Бойова машина піхоти Marder

Сюди входять установка кондиціонера в бойовому відділенні; нові прилади спостереження для водія, навідника і командира; інтеграція багатоцільового легкого керованого ракетного комплексу MELLS; і нова трансмісія. Завдяки заходам з продовження терміну служби, Marder ймовірно залишиться в експлуатації до кінця десятиліття.