Протип американського легкого танка MPF від BAE Systems

Протип американського легкого танка MPF від BAE Systems

У соціальних мережах з'явилися нові фотографії прототипу американського легкого танка, розробленого BAE Systems у рамках програми Mobile Protected Firepower (MPF).

Протип танка із 105-мм гарматою, що базується на конструкції дослідного легкого авіадесантного танка M8 Buford, був помічений на об'єкті компанії BAE Systems у Мічигані. Відповідні фото виклав у twitter користувач на ім'я Kristo Karl.

Раніше повідомлялось, що танк оснастять 105-мм гарматою ХМ35 із системою автоматичного заряджання та системою активного захисту, що складатиметься з систем Elbit Systems Iron Fist APS та BAE 'RAVEN' DIRCM. Двигун – дизельний MTU, трансмісія – Allison 3040MX.

Екіпаж легкого танка складатиметься з трьох особіб: командира, стрільця та водія. При цьому водія розташовано по центру корпусу танка, решту екіпажу – у башті.

Протип американського легкого танка MPF від BAE Systems

Програма Mobile Protected Firepower (MPF) була розпочата в 2015 році та передбачає створення гусеничної бойової машини масою до 38 тонн, оснащеної гарматою калібром 105 або 120 мм і комплексом активного захисту. За задумом, MPF матимуть вищий рівень оперативної і тактичної мобільності, ніж танки Abrams.

Компанії BAE Systems і General Dynamics у грудні 2018 року отримали контракти на виготовлення 12 прототипів легких танків для проведення порівняльних випробувань.

До кінця 2021 року армія має визначитися із переможцем, який в 2022 році отримає контракт на предсерійну партію з 26 легких танків, з опціоном ще на 28 машин. Серійне виробництво нових бойових машин планується розпочати із 2025 року.

Протип американського легкого танка MPF від BAE Systems Протип американського легкого танка MPF від BAE Systems

Ці машини мають піти на оснащення запланованих до формування окремих рот (14 машин) в піхотних бригадах (Infantry Brigade Combat teams – IBCT). Передбачається введення такої роти до складу кожної з 33 піхотних бригад регулярної армії і Національної гвардії, перша така рота має досягти бойової готовності в 2025 фінансовому році.

Протип американського легкого танка MPF від BAE Systems

Нагадаємо, що у квітні 2020 року свою версію легкого танка Griffin II показала компанія General Dynamics Land Systems, що є частиною General Dynamics.

Бойову машину розроблену за програмою MPF було продемонстровано 23 квітня 2020 року, під час візиту на підприємство секретаря армії США Раяна Маккарті та заступника начальника штабу генерала Джозефа Мартіна.

General Dynamics показала новий легкий танк армії США General Dynamics показала новий легкий танк армії США General Dynamics показала новий легкий танк армії США Протип американського легкого танка MPF від General Dynamics Land Systems