Teledyne придбала виробника нанодронів Black Hornet

Teledyne придбала виробника нанодронів Black Hornet

Teledyne Technologies Incorporated (NYSE:TDY) оголосила про завершення придбання компанії FLIR Systems, Inc. (NASDAQ:FLIR), що виробляє нанодрони Black Hornet.

Злиття затвердили на спеціальних зборах акціонерів, що відбулися 13 травня 2021 року.

Придбання компанії FLIR коштувало Teledyne Technologies 8,2 млрд доларів.

«Злиття дозволить компанії стати більш конкурентоспроможною у світі безпілотних систем і засобів виявлення», – розповів Defense News віцепрезидент FLIR і генеральний менеджер по безпілотним системам Роджер Веллс.

Він повідомив, що Teledyne не планує розділяти FLIR, або закривати якісь частини підприємства. Також FLIR у новій структурі збереже свою назву – Teledyne FLIR.

За словами Веллса, злиття Teledyne з FLIR робить цю компанію «єдиною компанією, яка має широкий спектр безпілотних систем в своєму портфелі». «FLIR була і продовжує залишатися дуже сильною в безпілотних авіаційних і наземних систем, завдяки придбанню компаній Prox Dynamics і Aeryon Labs, а потім Endeavour Robotics».

Компанія виробляє PD-100 Black Hornet Nano – невеликий дрон вертолітного типу масою 18 г, який працює без підзарядки протягом 25 хв. Маючи діаметр основного гвинта у 120 мм, дрон розвиває швидкість понад 20 км/год, при цьому дальність його дії складає близько 2 км.

Французька армія озброюється нанодронами

Black Hornet був розроблений норвезькою компанією Prox Dynamics, яка у 2016 році була викуплена FLIR Systems. Комплект Black Hornet складається з двох дронів, зарядної станції і планшета управління. Маса комплекту складає близько 1,3 кг. У FLIR повідомляють, що загалом на сьогодні продано понад 12 000 таких дронів у різні країни.

З 2018 року дрони Black Hornet закуповує американська армія. За цей період компанія отримала контрактів на понад 85 мільйонів доларів. Останній, на 15,4 млн доларів – 4 травня.

У 2019 році повідомлялось про підписання контракту із Міноборони Франції.

За відкритою інформацією, вартість одного дрона у 2016-18 роках складала близько $40000.

Нагадаємо, що у 2015 році на виставці «Зброя та безпека 2015» Укроборонпромом був підписаний меморандум з Flir Systems щодо постачання тепловізійного обладнання на потреби української армії та модернізації цими пристроями вітчизняної бронетехніки.