Чотири пуски реактивних снарядів «Тайфун-1» на Ширлані

Чотири пуски реактивних снарядів Тайфун-1 на Ширлані

На миколаївському полігоні проведено чотири успішні випробувальні пуски українських реактивних снарядів калібру 122 мм 9М221Ф «Тайфун-1» до РСЗВ «Град».

Стріляли 26 травня під технічним керівництвом ДП «КБ «Південне», на полігоні 235-го міжвидового центру підготовки військових частин та підрозділів «Широколанівський», повідомляє пресслужба підприємства.

Чотири пуски реактивних снарядів Тайфун-1 на Ширлані 26.05.2021, фото: АрміяInform

Пуски відбулися зі штатної бойової машини БМ-21. Телеметрична інформація з борту реактивних снарядів під час їх польоту в режимі реального часу транслювалась на наземний мобільний вимірювальний пункт, який створено ДП «КБ «Південне».

наземний мобільний вимірювальний пункт КБ Південне 26.05.2021, фото: АрміяInform

Нагадаємо, що у квітні 2020 року, «Тайфунами» стріляли на одеському державному випробувальному полігоні. Тоді, у рамках другого етапу попередніх випробувань реактивних снарядів проводились стрільби на максимальну дальність стрільби.

ЗСУ випробовують нові реактивні снаряди Тайфун-1 Квітень 2020 року, фото: АрміяInform

Розроблений КБ «Південне» реактивний снаряд «Тайфун-1» має збільшену дальністю стрільби до 40 км та може використовуватися в РСЗВ БМ-21 «Град» та їх модифікаціях. На базі «Тайфун-1» також розробляється керований снаряд «Тайфун-1М», та модернізовані версії принципово нових реактивних систем залпового вогню «Тайфун-2» і «Тайфун-4».

Чотири пуски реактивних снарядів Тайфун-1 на Ширлані 26.05.2021, фото: АрміяInform

До робіт над створенням реактивного снаряда «Тайфун-1» також залучено Павлоградський механічний завод ДП «ВО Південний машинобудівний завод», ДП «НВО «Павлоградський хімічний завод», ДП «НВК «Фотоприлад», ДП «Державний науково-дослідний інститут хімічних продуктів» та інші.

На відміну від радянських 9М22 (та інших модифікацій), які ніколи не вироблялись на українських підприємствах, новий РС 9М221Ф повністю виготовлятиметься на наших заводах.

Виріб має не лише замінити старі боєприпаси для 9К51 «Град», а й призначений для використання перспективними вітчизняними модифікаціями РСЗВ – «Берест» та «Верба».