Шляхи удосконалення технічних характеристик бронемашин

Автори: О.Зеленюх, І.Дуфанець
ХКБМ отримав завдання розробити новий БТР та БМП Концепт українсього дизайнера Дениса Сіліча

Огляд Міжнародної науково-технічної конференції «Перспективи розвитку озброєння та військової техніки Сухопутних військ», що відбулася у Львові 14 травня.

До уваги тези доповіді «Шляхи удосконалення технічних характеристик броньованих машин».

Сучасний розвиток озброєння та військової техніки у конфліктах сьогодення показує та висуває нові вимоги щодо напряму розвитку легких броньованих машин. Легкі броньовані машини, які залишились Збройним Силам України у спадок від Радянської армії, були спроєктовані відповідно до вимог минулого століття, які в теперішній час кардинально переглянуті і відрізняються.

Основні недоліки легких броньованих машин, які виявлені в ході бойових дій на Сході нашої держави, як правило, пов'язані з морально застарілим станом, великою витратою пально-мастильними матеріалами та способами ведення бойових дій сучасності.

Відповідні напрями підвищення ефективності легких броньованих машин можуть бути досягнуті наступними заходами:

1. Розробка оптимальних схем компонування: застосування модульних конструкцій на базі уніфікованого шасі в залежності від завдань, які будуть вирішуватись; зменшення габаритних параметрів легких броньованих машин; використання в елементах ходової частини та підвіски міцних легкосплавних матеріалів.

2. Використання легкоброньованих, сучасних, композитних матеріалів: застосування регульованого кліренсу в сукупності з V-подібним, зі збільшеною стійкістю (багатошаровим) днищем; застосування сидінь, які не мають жорсткого зв’язку з днищем легких броньованих машин; застосування оптимальних кутів нахилу броньових листів; застосування броньованих вітрових вікон.

3. Обладнання сучасними та надійними засобами зв’язку з відповідним діапазоном частот.

4. Використання сучасних матеріалів, що забезпечують надійне маскування: застосування маскувального фарбування; зниження шумності роботи двигуна; застосування високоефективної системи охолодження випускних газів.

5. Підвищення мобільності легких броньованих машин шляхом застосування: гідромеханічних і електромеханічних трансмісій; гідропневматичних підвісок, обладнання системою підсилення керма, системи регулювання тиску повітря в шинах; використання систем керування міжосьовими і міжколісними диференціалами, антибуксувальних і антиблокувальних систем.

6. Використання потужніших двигунів з турбонаддувом та змінною геометрією турбіни, електронних блоків керування режимами роботи двигуна.

7. Забезпечення автономності роботи легких броньованих машин.

Виконання вищезазначених заходів дозволить досягнути значно кращих технічних характеристик легких броньованих машин таких як: прохідність, керованість, стійкість, паливна ощадність, мобільність, скритність, живучість, що своєю чергою дозволить зменшити втрати серед особового складу і вчасно виконувати поставлені завдання.





Даний матеріал належить до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
Збірник тез доповідей Міжнародної науково-технічної конференції (Львів, 14 травня 2021 р.)