Добровольців тероборони можуть озброїти «Мосінками»

Добровольців тероборони можуть озброїти Мосинками

В Україні можуть з'явитися добровольчі загони територіальних громад, що матимуть «право на вбивство» під час залучення до завдань територіальної оборони.

Такі загони набиратимуть з добровольців від 16 років і без обмеження верхнього вікового цензу та стану здоров'я (включно з інвалідністю). Це все передбачає президентський законопроєкт № 5557 «Про основи національного спротиву».

Тероборона за цим проєктом складатиметься з двох компонент: військової (бригади тероборони в складі ЗСУ) та добровольчої. Остання включатиме добровольчі підрозділи територіальних громад, що формуватимуться на добровільній основі.

Як це бачать автори проєкту кореспонденту АрміяInform розповів перший заступник Секретаря Ради національної безпеки та оборони України генерал-полковник Михайло Коваль:

Візьмемо для прикладу село Руда Кам’янець-Подільського району. Так ось у ньому сформують невеликий добровольчий підрозділ, що входитиме до загальної системи територіальної оборони району і підпорядковуватиметься військовому командиру територіальної оборони. Цей підрозділ отримає відповідні завдання тероборони: охорона й оборона моста через річку, прикриття об’єкта – місткостей з аміаком (їхнє руйнування спровокує техногенну катастрофу в населеному пункті), охорона будівлі Укрпошти тощо.

Добровольча компонента буде чітко відібрана, не заполітизована, не стане чиєюсь приватною армією. Це – підрозділ, сформований відомчим наказом, який отримає право використовувати свою вогнепальну мисливську (нарізну або гладкоствольну) зброю в інтересах територіальної оборони.

Тобто, якщо у нашого добровольця є «Сайга», помпова рушниця чи мисливський СКС, то він, прибувши на полігон, отримає 7,62х39-мм патрон для виконання стрілецьких вправ. Отож, на полювання – з мисливськими набоями, а для тероборони – матиме запас патронів, якими забезпечить держава. Це – перша новела. Друга – у тім, що керівник групи у селі Руда знатиме, що йому та коли робити. За умови виникнення загрози за визначеним сигналом він і його побратими за лічені хвилини заступають на цілодобову охорону та оборону визначених об’єктів. І у разі нападу на об’єкт, що охороняється, наш доброволець має право застосовувати відповідно до табеля особисту зброю.

У разі ліквідації диверсанта, який прагнув знищити той же міст, доброволець не нестиме кримінальної відповідальності – він захищений законом як вартовий і людина, яка виконує функції оборони. Це чітко прописано у нашому документі й з такою якістю це зроблено вперше. Добровольці матимуть пов’язку «Тероборона» й відповідне посвідчення, а їхній керівник матиме офіційне завдання від старшого військового керівника з охорони визначених об’єктів. Вони одразу ж беруть населений пункт під контроль, разом із поліцейськими здійснюють дворові обходи – чи не з’явились чужинці. Якщо наші війська починають рухатися через село, добровольці забезпечують їхнє проходження зоною відповідальності.

[...] У разі розгортання конфлікту й збільшення загрози наш законопроєкт дає змогу забезпечити добровольців колективною зброєю. І ми забезпечимо цю можливість, коли система тероборони повністю стане на ноги, а все перейде на «воєнні рейки». Великі запаси на військових складах тих же карабінів СКС, карабінів і гвинтівок системи Мосіна, які йдуть під патрон 7,62х39 або 7,62х51, цілком уможливить виконання такого амбітного завдання. У мирний час добровольці тероборони матимуть право купувати їх. У нас це все прописано.

Кількість добровольців у таких загонах законом непрописана. Якщо тергромада визначить мати у кожному селі відповідну групу, то це все буде законно узгоджено, отримано допуск, відбудеться формування підрозділу. У такий спосіб ми отримаємо велику кількість людей, які зможуть фактично миттєво стати на захист населеного пункту, району, країни зі зброєю в руках і дати по зубах ворогу.

До речі, у законопроєкті визначений дуже ліберальний віковий ценз для добровольців тероборони: від 16 років і до, як кажуть, закінчення віку. І жодних обмежень за інвалідністю! Чому? Може бути досвідчений ветеран, який навчатиме й готуватиме до виконання завдань, але його возитимуть на інвалідному візку. Ми це допускаємо! Ці люди можуть цілком працювати інструкторами. Чому від 16 років? У майбутньому зможемо мати як резерв випускні роти військових ліцеїв, які перед випуском проходитимуть підготовку у таборах, отримають дозволи і будуть у готовності як резерв тероборони.

Водночас у законопроєкт внесено перестороги. [...] По-перше, люди, які є членами певних партій та рухів, не можуть входити у склад добровольчих підрозділів тероборони. Як військовослужбовець поза політикою, так само і доброволець тероборони. По-друге, в жодному разі вони не повинні бути на утриманні якоїсь «грошової торби». Адже це не приватна армія, яка, пробачте, може скотитися до мародерства, порушень правопорядку

Крім цього, в законопроєкті є низка запобіжників. Якщо доброволець отримує «добро» у нацполіції на придбання вогнепальної зброї, він має пройти необхідну процедуру перевірки, починаючи з медичної і закінчуючи перевіркою на предмет злочинної складової, аби людина не мала ув’язнення. Тобто, йдеться про стандартну процедуру. Другий момент, що бійцям тероборони дозволятимуть установленим порядком зберігати у себе вдома й користуватися на полігонах бойовими набоями: бронебійно-запалювальними, трасувальними.

[...] Я впевнений, як тільки запустимо добровольчу складову тероборони, вона дуже швидко стане помітною. Зрештою, це новий щабель розвитку громадянського суспільства, його самоорганізації.



Зазначимо, що згідно із текстом законопроєкту № 5557 до складу добровольчих формувань територіальних громад зараховуватимуть громадян України, які відповідають вимогам, встановленим Положенням про добровольчі формування територіальних громад (яке затверджується Кабінетом Міністрів України), пройшли медичний, професійний та психологічний відбір і підписали контракт добровольця територіальної оборони.

Командири добровольчих формувань призначатимуться Командувачем Сил тероборони ЗСУ за погодженням з Командувачем Сил спецоперацій за поданням командира військової частини Сил ТрО з найбільш підготовлених і вмотивованих членів добровольчих формувань.