ВМФ РФ отримав першу атомну субмарину типу «Ясень-М»

Автор: Ганна Марко
До складу ВМФ РФ прийнято атомну субмарину проекту Ясень-М

7 травня 2021 року на АТ «ВО «Севмаш» відбувся підйом військово-морського прапора на головному кораблі проєкту «Ясень-М» – атомному підводному ракетному крейсері «Казань».

К-561 «Казань» – головний корабель вдосконаленого проєкту 885М атомних підводних човнів 4-го покоління – став 134-м кораблем, побудованим на Севмаше для ВМФ РФ. Підводний човен було закладено в Сєверодвінську 24 липня 2009 року, передати його замовнику мали у 2017 році. Проте підписання приймального акта відбулося лише 5 травня 2021 року.

Пресслужба Об'єднаної суднобудівної корпорації повідомляє, що на субмарині «оновлена елементна база комплексів радіоелектронного озброєння, модернізовано обладнання та матеріали, постачальниками якого є вітчизняні виробники».

«Казань» зарахована до бойового складу Північного флоту, де також проходить службу головний корабель проєкту 885 «Ясень» під назвою «Северодвинск». Командує першим екіпажем атомного підводного човна «Казань» капітан 1-го рангу Олександр Бекетов, який до призначення був старшим помічником командира на АПЧ «Северодвинск».

Фото Олега Кулешова