Хомчак розповів про перспективну модель ЗСУ

Хомчак розповів про перспективну модель ЗСУ

Перспективна модель Збройних Сил повинна забезпечити їх готовність до адекватного реагування на наявні виклики й загрози національній безпеці України у воєнній сфері.

Про це розповів головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Безпека країни».

Перспективна структура, системи управління, комплектування, підготовки, забезпечення, мобілізації та територіальної оборони повинні гарантувати стримування агресора, запобігання кризовим ситуаціям та взаємосумісність зі збройними силами держав-членів НАТО.

Перспективний склад ЗСУ та інших складових сил оборони забезпечить:

  • швидке розгортання системи територіальної оборони України;
  • стримування збройної агресії, застосування професійних сил оборони у першій хвилі відсічі збройній агресії;
  • розгортання військового резерву для використання у другій хвилі відсічі збройній агресії;
  • формування додаткових військових частин шляхом мобілізаційних ресурсів та мобілізаційних резервів у третій хвилі з відсічі збройній агресії.

Найближчим часом планується практичне впровадження способу доукомплектування бойових військових частин резервістами без оголошення мобілізації.

Хочу наголосити, що наявність у запасі достатнього військово-навченого людського ресурсу забезпечить доукомплектування Збройних Сил України під час мобілізації, розгортання системи територіальної оборони, а також для поповнення можливих втрат під час відсічі агресії. Ми передбачаємо, що до 2025 року у Збройних Силах України будуть проходити службу 80-90% військовослужбовців та 10-20 % резервістів оперативного резерву, з якими підписано контракти

Хомчак розповів про перспективну модель ЗСУ

Збройні Сили планується поступово оснащувати високотехнологічними зразками озброєння і військової техніки, які забезпечать реалізацію потенціалу стримування, захист військ (сил), об’єктів, інформації та кібербезпеку.

За словами Руслана Хомчака, в середньостроковій перспективі планується здійснити нарощування ракетного озброєння, переозброєння на нові та модернізовані зразки артилерійського озброєння. Заплановано забезпечити військо сучасними засобами протиповітряної та протиракетної оборони. Особлива увага приділяється розвитку спроможностей авіації, зокрема безпілотної, нарощуванню корабельного складу, переозброєнню новітньою бронетехнікою, розробленню роботизованих систем, безпілотних комплексів та систем управління військами та зброєю, зокрема на основі штучного інтелекту.

Хомчак розповів про перспективну модель ЗСУ