Президенту дали право призивати резервістів без мобілізації

Автор: Андрій Шинко
Президенту дали право призивати резервістів без мобілізації

Президент отримав право своїм рішенням оголошувати призов резервістів оперативного резерву першої черги (бойових частин) терміном до шести місяців без оголошення мобілізації.

Відповідний законопроєкт №3553 від 28.05.2020 підтримали 256 народних депутатів. Далі, за процедурою, закон має підписати президент.

Нагадаємо, що законопроєкт №3553 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку було зареєстровано 28 травня 2020 р. з ініціативи Президента України.

Він передбачає запровадження нового виду служби – військова служба за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період. Визначає порядок проведення призову, передбачає для осіб, які призиваються, трудові, освітні гарантії та гарантії соціально-правового захисту.

За призваними без мобілізації резервістами, на весь час їх служби, зберігатиметься місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, а також поширюватимуться всі соціальні гарантії передбачені законом для мобілізованих.

Крім того, законом внесені зімни до статті 336 Кримінального кодексу, щодо введення відповідальності резервістів за ухилення від такого призову. Нова редакція статті також підіймає нижню планку покарання у вигляді позбавлення волі до трьох років.



Нагадаємо, що відповідно до ч. 1 статті 26-2 Закону «в особливий період на службу у військовому оперативному резерві першої черги в обов’язковому порядку зараховуються особи, звільнені з військової служби, які за своїми професійно-психологічними характеристиками і станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві та відповідають встановленим вимогам проходження служби у військовому резерві».

Раніше Громадська організація «Юридична сотня» заявляла, що даний законопроєкт не відповідає інтересам ветеранів. Повторний призов (який може бути неодноразовим) порушує стандарти соціальної справедливості та унеможливлюють ефективне повернення ветеранів до мирного життя. Також звернули увагу на те, що чітких підстав для проведення такого призову, окрім існування особливого періоду, закон не передбачає.

До схожого висновку прийшли й у Головному науково-експертному управлінні Верховної Ради України: «Можливість неодноразового призову, без оголошення мобілізації, громадян які вже виконали свій громадянський і конституційний обов’язок щодо захисту Вітчизни, порушує принципи соціальної справедливості та рівності прав і обов’язків громадян».