«Маяк» планує виробляти 160-мм мінометні міни

Маяк планує виробляти 160-мм мінометні міни

Завод «Маяк» в партнерстві з болгарською компанією Arsenal JSCo планує розробити й розпочати серійне виробництво мін калібром 160-мм.

Про це повідомляє «Defense Express» з посиланням на головного конструктора Заводу «Маяк» Олександра Гордєєва.

Ідея відродження виробництва таких боєприпасів виникла на ПАТ «Завод «Маяк», що входить до складу Укроборонпрому, після вивчення досвіду застосування мінометів у військових конфліктах сучасності.

Зокрема звернули увагу на застосування радянського міномета М-160 під час бойових дій у Сирії. В результаті спеціалістами заводу була розроблена концепція майбутнього осучаснення мінометів М-160 і виготовлення нових боєприпасів до них, яка була представлена окремим європейським виробникам та операторам ринку озброєння.

Маяк планує виробляти 160-мм мінометні міни

За словами представників українського підприємства, проект «Міномет М-160 і боєприпаси» наразі вже почав реалізовуватись, оскільки ряд європейських країн висловила зацікавленість в розробці мінометних мін для мінометів М-160 з використанням порохів, детонаторів, капсулів і вибухових речовин виробництва європейських заводів.

При цьому «Маяк» в рамках проєкту виступає в якості розробника і виробника мінометної міни.

«Ми обговорюємо з декількома європейськими компаніями, що нам потрібен сюди детонатор, нам потрібна ВР, нам потрібен їх порох, який не мокне і вишибні заряди. А ми робимо «болванку» з осколковою сорочкою на 160-у міну, під міномет М-160. У них теж він (міномет) є, з часів Варшавського договору», – повідомив Олександр Гордєєв.

Маяк планує виробляти 160-мм мінометні міни 160-мм міни 53-ВФ-853 для міномета М-160 мають вагу 41 кг (при масі бойової частини 7,7-9 кг та здатні уразити ворога на відстані у 8 км

За його словами, у рамках проєкту нещодавно були проведені попередні перемовини з представниками болгарського виробника Arsenal JSCo щодо постачання детонаторів, порохів, капсулів і вибухових речовин.

Також він повідомив, що фахівці з заводу вже готують міномет М-160 для проведення практичних стрільб масогабаритною мінометною міною калібру 160-мм власного виробництва.

Маяк планує виробляти 160-мм мінометні міни Міномети М-160 й досі стоять на озброєнні кількох країн (Єгипет, Камбоджа, Сирія, Нікарагуа) та знаходяться на зберіганні в Китаї, Індії та колишніх країнах «Варшавського договору» та СРСР. Загалом їх було випущено близько 2,3 тисячі одиниць