Ajax і ударні бригади: туманне майбутнє британської армії

Автор: Андрій Харук
Ajax і ударні бригади: туманне майбутнє британської армії

Сімейство бронемашин «Ейджекс» (Ajax), прийняте на озброєння в Великобританії, призначене для заміни легких гусеничних бронемашин сімейства «Скорпіон». Реформи торкнуться не тільки технічної, а й організаційної сторони. «Ейджекси» стануть основою озброєння з'єднань нового типу – ударних бригад.

Ще з 90-х років британська армія вела пошук нової броньованої розвідувальної машини (БРМ), покликаної замінити машини CVR (T) – «Скорпіон» та її численні похідні. Зрештою, у 2010 році вибір зупинили на машині Scout SV, створеній на базі австро-іспанської БМП ASCOD 2 (нині обидві фірми, що проєктували ASCOD, він же «Улан», він же «Пісарро», належать концерну General Dynamics Land Systems).

Спочатку Міністерство оборони планувало придбати 1010 нових БРМ, але згодом під тиском економічних реалій військовим довелося зменшити свої апетити. У підсумку замовили 589 машин, які за назвою флагманської моделі іменуються сімейством «Ейджекс». Загальна вартість контракту на їх виробництво, підписаного у вересні 2014 року, становить 3,5 млрд фунтів стерлінгів (без ПДВ). Контракт на обслуговування машин до 2024 року обійшовся військовим ще в 390 млн.

Технічна сторона

Отже, чим же озброюється британська армія? Все сімейство підрозділяється на шість варіантів:

  • баштовий варіант «Ейджекс» (Ajax) – 245 машин, в тому числі 198 стандартних БРМ (Reconnaissance and Strike), 23 машини артилерійських і авіаційних навідників (Joint Fire Control) і 24 машини спостереження (Ground Based Surveillance);
  • бронетранспортер загального призначення «Арес» (Ares) – 93 одиниці;
  • командно-штабна машина «Атена» (Athena) – 112;
  • машина інженерної розвідки «Аргус» (Argus) – 51;
  • броньована ремонтно-евакуаційна машина «Атлас» (Atlas) – 38;
  • броньована ремонтна машина «Аполло» (Apollo) – 50.

Чотири з шести машин сімейства Ейджекс. Зліва направо – Ейджекс, Аполло, Аргус і Арес Чотири з шести машин сімейства «Ейджекс». Зліва направо – «Ейджекс», «Аполло», «Аргус» і «Арес»(Rokosz A. Ajaks i brygady uderzeniowe British Army. Nowa Technika Wojskowa, 2020, №3)

«Ейджекс» озброєний 40-мм автоматичною гарматою СТ40 (спільної франко-британської розробки), що веде вогонь телескопічними снарядами. Додаткове озброєння представлено 7,62-мм кулеметом L94A1, але не спареним з гарматою, а розміщеним на даху башти в дистанційно керованої установці «Протектор» виробництва норвезької фірми «Конгсберг». «Протекторам» комплектуються й інші машини цього сімейства. Самі башти поставляє німецький «Рейнметалл», електроніку – французький «Талес».

Оптичні та акустичні системи розвідки, широкосмугова лінія передачі даних, бортовий комплекс оборони та інші «навороти» на цей момент роблять «Ейджекс» найбільш прогресивною броньованою розвідувальною машиною у світі – такою вона залишиться і в доступній для огляду перспективі. Схожої з нею за параметрами буде лише австралійський варіант «Боксера» CRV.

Ajax і ударні бригади: туманне майбутнє британської армії Передсерійний «Ейджекс» під час випробувань. (defenceimagery.mod.uk)

Згідно з контрактом, перші 100 машин сімейства «Ейджекс» має виготовити завод «Санта Барбара» в Іспанії, а решту 489 – підприємство у Пентербечі (Вельс), спеціально куплене під цю програму концерном GDLS.

Планувалося почати постачання машин в середині 2019 року, але за станом на січень 2020 року замовник отримав тільки шість машин в найпростішому варіанті – БТР «Арес». У лютому їх передали в навчальний центр в Бовінгтоні. Для того, щоб перший полк (власне, батальйон, але британці називають їх полками) досяг початкової бойової готовності, потрібно мінімум 20-25 машин всіх шести варіантів – це не забезпечить штатної укомплектованості полку, але дозволить освоїти нову техніку. На початку 2020 року Міністерство оборони Сполученого Королівства стверджувало, що це відбудеться в липні. Більш реалістичні спостерігачі вважали, що по-справжньому боєздатним перший полк «Ейджексів» стане в середині 2021 року. На жаль, помилялися і ті, й інші.

БТР «Арес» – саме такі машини першими отримала британська армія. (atez72.blogspot.com)

Через проблеми з доведенням гармати СТ40 постачання машин в основному варіанті – БРМ – суттєво затримуються. Станом на жовтень 2020 року було виготовлено 157 корпусів і лише 45 башт, укомплектовано 60 машин (в тому числі у безбаштових модифікаціях). У підсумку термін досягнення бойової готовності першим полком «Ейджексів» – Household Cavalry Regiment – зсцнцвся на кінець 2022 року.

Організаційне питання

Згідно з планами британського Міністерства оборони, машини сімейства «Ейджекс» разом з колісними БТР «Боксер» складуть основу озброєння двох з'єднань нового типу – ударних бригад (Strike Brigade). Позбавлені танків, вони будуть «середніми» бригадами, приблизними аналогами американських бригад «Страйкер». У кожну з них увійдуть два полки «Ейджексів» і два батальйони «Боксерів». Полк «Ейджексів» по штату матиме у своєму розпорядженні 44 БРМ, а разом з іншими варіантами кількість бронемашин в полку досягне 90-100 одиниць.

Який же буде склад ударних бригад? В першу з них зі штабом в Тідуорті увійдуть наступні частини:

  • Household Cavalry Regiment (Булфорд), раніше озброєний бронемашинами сімейства CVR (T), нині переозброюється «Ейджексами»;
  • King's Royal Hussars (Тідуорт), який перейде на «Ейджекси» з танків «Челленджер 2»;
  • 1st Yorkshire Regiment (Каттерік), озброєний БМП «Ворріор» і призначений до переозброєння на «Боксери»;
  • 3rd The Rifles (Каттерік), який також отримає «Боксери», наразі озброєний колісними бронеавтомобілями «Ріджбек», «Вольфхаунд» і «Мастиф».

Штаб другої ударної бригади розміститься у Вормінстері. До її складу увійдуть:

  • Royal Lancers (Вормінстер) – полк, який використовує машини CVR (T) і бронеавтомобілі «Пантер» («Івеко» LMV) і планований до переозброєння на «Ейджекси»;
  • Royal Dragoon Guards (Вормінстер), який змінить свої CVR (T) на «Ейджекси»;
  • 1st Scotts Guards (Каттерік), озброєний БМП «Ворріор» і призначений до переозброєння на «Боксери»;
  • 4th Royal Regiment of Scotland (Каттерік), який також перейде з «Ворріор» на «Боксери».

Жертвою програми створення ударних бригад стане один з трьох танкових полків британській армії. Кількість «Челенджерів 2» внаслідок цієї реорганізації скоротиться з 227 до 148.

Ajax і ударні бригади: туманне майбутнє британської армії «Ейджекс» відрізняється значними габаритами (generaldynamics.uk.com)

Структура ударної бригади орієнтована на експедиційні дії. Досвід таких операцій показує, що в більшості випадків можна обійтися без танків. Ось тільки що робити при зіткненні з противником, котрий володіє більш важким озброєнням? Слід згадати одну британську традицію: відсутність ПТРК в комплексах озброєння гусеничних броньованих машин. Ні БМП «Ворріор», ні БРМ «Ейджекс» їх не мають. Але «Ворріорам» в реаліях 80-90-х років минулого століття забезпечували підтримку не тільки танки, але і самохідні ПТРК «Страйкер» (зняті з озброєння у 2005 році). В ударній же бригаді максимальний калібр озброєння бойових машин зменшиться зі 120 до 40 мм, а єдиним протитанковим засобом будуть переносні комплекси «Джавелін». Чи вистачить цього для справжнього бою? Здається, самі британські військові в цьому остаточно не впевнені та розглядають свою ідею з ударними бригадами як своєрідний експеримент. При цьому безумовною перевагою з точки зору логістики є наявність в бригаді лише двох типів базових машин.

Ajax і ударні бригади: туманне майбутнє британської армії Ajax на полігоні Лалуорт (графство Дорсет). (Rovenský D. Odrazi se britska armada od dna? ATM, 2021, №1)

Перспективи

Чи отримає програма «Ейджекс» подальший розвиток? Напевно так, адже вже за кілька років британської армії треба буде вибирати заміну бойових машин піхоти «Ворріор». «Ейджекс» в цьому відношенні видається цілком природним кандидатом. Він на голову випереджає «Ворріор» з озброєння – встановлена на «Ворріор» 30-мм гармата «Рарден» не лише слабше СТ40, але і не є автоматичною в повному розумінні цього слова, оскільки заряджається триснарядними обоймами. Не в приклад більш сучасне і бортове оглядово-прицільне обладнання «Ейджекса» та засоби зв'язку – навіть з урахуванням ймовірного його спрощення у варіанті БМП у порівнянні з БРМ. Маса «Ворріор», «тюнінгованого» для участі у закордонних місіях, досягає 38 т. Стільки ж важить і «Ейджекс», але встановлений на ньому дизельний двигун розвиває потужність 810 к.с., а мотор «Ворріор» – лише 550 к.с.

Модернізовану БМП Ворріор планували уніфікувати з Ейджексом за основним озброєнням Модернізовану БМП «Ворріор» планували уніфікувати з «Ейджексом» за основним озброєнням. (Rovenský D. Odrazi se britska armada od dna? ATM, 2021, №1)

Однак така заміна – поки справа вельми віддаленої перспективи. Поки ж британці збиралися модернізувати «Ворріор» за програмою WCSP, але відмовилися від цієї ідеї. При цьому двигун і трансмісія повинні були залишитися старими, гармату «Рарден» планували замінити на СТ40, а командира і навідника забезпечити незалежними прицілами. У 2011 році концерну «Локхід Мартін» замовили 11 прототипів модернізованої БМП (в п'яти різних варіантах). Всі вони були готові до червня 2018 року, а згодом пройшли випробування. Спочатку передбачалася модернізація 388 БМП.



На завершення слід зазначити, що розробник пропонує британській армії цілий ряд додаткових варіантів «Ейджекса» – медико-евакуаційну машину, мостоукладальник, машину вогневої підтримки («ерзац-танк») зі 120-мм гарматою та інші.



Література

  1. Rokosz A. Ajaks i brygady uderzeniowe British Army. Nowa Technika Wojskowa, 2020, №3
  2. Rovenský D. Odrazi se britska armada od dna? ATM, 2021, №1
  3. atez72.blogspot.com
  4. des.mod.uk
  5. generaldynamics.uk.com
  6. military-today.com


Даний матеріал належить до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.
Українською мовою перекладено спеціально для Ukrainian Military Pages

Використані джерела:
warspot.ru