Індія перезапускає програму розробки танка FRCV

Автор: Кирило Рябов
Індія перезапускає програму розробки танка FRCV

Індія планує серйозно оновити свій танковий парк. Для заміни застарілих Т-72 пропонується розробити новий танк з підвищеними характеристиками та рядом нових можливостей.

Армія розкрила свої вимоги до такої машини, і в найближчі місяці планується почати проєктування. Програма з робочою назвою Future Ready Combat Vehicle завершиться 2030 року та згодом дасть армії майже 1800 нових бойових машин.

Запити та плани

На цей час в сухопутних військах Індії є понад 4600 основних танків декількох моделей. Найбільш масовим поки залишається Т-72М1 радянської розробки – понад 2400 од. Протягом цього десятиліття такі танки вироблять свій ресурс і будуть списані, а військам знадобиться нова техніка. Питання заміни застарілих Т-72 обговорюються впродовж декількох років, і тепер армія робить новий крок в цьому напрямку.

Програма Future Ready Combat Vehicle (FRCV) була запущена кілька років тому. Ще у 2017 р., після необхідних теоретичних робіт, міністерство оборони сформулювало основні вимоги до нового танку. Тоді ж випустили перший запит на інформацію, а потім отримали кілька заявок на участь в програмі. Однак надалі програма забуксувала, і її майбутнє опинилося під питанням.

Танки Т-72 з інженерним обладнанням на параді. Фото Wikimedia Commons Танки Т-72 з інженерним обладнанням на параді. Фото Wikimedia Commons

1 червня Міноборони оголосило про анулювання попереднього запиту про FRCV і про перезапуск програми. Вимоги до перспективного ОБТ істотно скориговані, і тепер здійснюється новий прийом заявок. Організації, які бажають взяти участь у створенні танка майбутнього, повинні надіслати свої пропозиції до 15 вересня.

Потім пройде конкурсна частина програми, переможець якої розробить остаточний варіант танка FRCV. У середній перспективі армія планує запустити його серійне виробництво з подальшими поставками у війська. Згідно з нинішніми планами, перші танки надійдуть у війська у 2030 р. і надалі армія отримає 1770 таких машин.

Бажаний вигляд

Опубліковані вимоги до FRCV обумовлюють всі основні особливості вигляду перспективного танка. Передбачається використання добре відомих і освоєних рішень, а також принципово нових компонентів. Примітний той факт, що таким технічним завданням не відповідає жоден сучасний ОБТ, в т.ч. передових проєктів.

Індія хоче отримати середній за масою (близько 50 т) ОБТ з високою рухливістю, посиленим захистом і підвищеною вогневою міццю. Він повинен бути захищений від усіх сучасних і перспективних загроз, а також мати можливість боротьби з широким колом цілей, характерних для поля бою. Габарити повинні відповідати обмеженням залізниці і військово-транспортної авіації.

Танк повинен мати комбіноване бронювання лоба на основі металевих і керамічних елементів. Його слід доповнити блоками динамічного захисту і комплексом активного захисту. Можливе застосування засобів придушення різного роду. Замовник бажає, щоб новий танк за допомогою додаткових засобів міг придушувати і вражати не лише снаряди і ракети, а й безпілотні літальні апарати та бойові гелікоптери.

Потрібно забезпечити високу мобільність на будь-яких ландшафтах. Танк FRCV повинен мати можливість роботи як на рівнині, так і в горах. У зв'язку з цим пропонується створити гібридну силову установку, що забезпечує питому потужність на рівні 30 к.с. на тонну. Крім того, вона повинна забезпечувати енергопостачання всіх бортових систем.

Т-90С Бхишма - ключовий компонент сухопутних військ Індії. Фото Міноборони Індії Т-90С «Бхишма» – ключовий компонент сухопутних військ Індії. Фото Міноборони Індії

Бойове відділення слід побудувати на основі найсучасніших рішень. Зокрема, буде опрацьована можливість створення повністю автоматичної башти. Основна гармата має отримати автомат заряджання. Для ураження всіх очікуваних цілей як і раніше будуть використовуватися снаряди різних типів і керовані ракети з запуском через ствол. Також потрібно створити заділ для майбутньої заміни гармати. Необхідний комплекс додаткового озброєння у вигляді кулеметів та інших виробів.

Система управління вогнем для FRCV забезпечить повноцінний контроль усім озброєнням. Її пропонується побудувати на основі центрального комп'ютера зі штучним інтелектом. Він візьме на себе частину завдань і буде допомагати екіпажу. Необхідні мережеві можливості.

Залежно від архітектури бойового відділення та інших факторів, екіпаж танка може бути скорочений до трьох або двох осіб. Автоматика допоможе їм з виконанням всіх основних функцій. Для підвищення ситуаційної поінформованості пропонується впровадити нову або наявну систему огляду «крізь броню».

Бронетанкові перспективи

Тактико-технічні вимоги Міноборони Індії до перспективного танку FRCV виглядають цікаво, але надмірно сміливо. У них об'єднані всі актуальні і перспективні ідеї, частина яких ще не реалізована і не відпрацьована навіть провідними танкобудівними державами. Цей факт накладає найсерйозніші обмеження на перспективи програми – а разом з тим і на майбутнє індійських танкових військ.

Слід нагадати, що до теперішнього часу Індія змогла самостійно розробити тільки один ОБТ, а потім провести його глибоку модернізацію. При цьому розробка обох проєктів була занадто довгою, дорогою і складною - через відсутність необхідних компетенцій. Тепер Індія, маючи подібний складний досвід, має намір створити ще один основний танк, причому передовій конструкції, по ряду особливостей що випереджають навіть найсучасніші іноземні зразки.

ОБТ Арджун Mk 1. Фото Міноборони Індії ОБТ «Арджун» Mk 1. Фото Міноборони Індії

Вочевидь, що індійська промисловість, яка все ще має обмежений досвід, не зможе швидко і якісно вирішити поставлені завдання. Слід очікувати, що вона зможе спроєктувати частину вузлів і агрегатів, тоді як за іншими компонентами доведеться звертатися до закордонних колег. Більш того, не слід виключати й такий сценарій, в якому вся розробка буде виконана іноземною організацією. В такому випадку Індія дійсно може розраховувати на появу танка з бажаними можливостями 2030 р.

В які терміни вдасться виконати будівництво 1 770 необхідних танків, незрозуміло. Індійські підприємства мають досвід швидкого складання бронетехніки з іноземних комплектуючих, але темпи будівництва машин власної розробки залишають бажати кращого. Можливо, до кінця десятиліття заводи впораються з наявними проблемами і зможуть будувати власну техніку так само швидко, як і збирати комплекти.

У найближчі роки індійські підприємства отримають шанс напрацювати досвід і поліпшити свої компетенції. Прямо зараз виконується контракт на постачання 118 ОБТ «Арджун» останньої модифікації Mk 1A. Крім того, до цієї версії оновлять 71 танк базової версії. На виконання такого замовлення відводиться кілька років, і результатом цих робіт стануть не тільки нові бронемашини, а й певний досвід.

Віддалене майбутнє

На цей момент Т-72М1 є найбільш масовим танком індійської армії - в строю є понад 2400 машин. Після 2030 р. почнеться процес їх заміни перспективними FRCV. Така заміна не буде рівноцінною з точки зору кількості, але такі «втрати» компенсують якісним ростом.

Церемонія передачі першого танка Арджун версії Mk 1A. Фото Уряд Індії Церемонія передачі першого танка «Арджун» версії Mk 1A. Фото Уряд Індії

Упродовж останніх 20 років Індія придбала понад 2 тис. Танків Т-90С російського та індійського збирання. У 2019 році з'явилося чергове замовлення, на цей раз на 464 машини останньої модифікації Т-90СМ. Подальша доля цієї техніки проглядається досить ясно. Вона залишатиметься в строю як до початку тридцятих років, так і пізніше. Згодом основою танкових військ зможе стати перспективний FRCV, але й Т-90 будуть залишатися у військах і зробити значний внесок в обороноздатність.

В армії є 124 танки «Арджун» базової модифікації і 1 модернізований Mk 1A. У найближчі роки побудують ще 117 машин, та їх кількість перевищить 240 од. Про плани подальшого провадження такої техніки не повідомляється. Досить імовірно, що нові «Арджуни» будуватися більше не будуть, і цим танкам вже не судилося стати основою танкових військ.

Таким чином, до кінця поточного десятиліття вигляд і склад танкових військ Індії не зазнає принципових змін. Провідна роль залишиться за російською технікою, яка буде визначати бойові якості всієї армії. Танки власної індійської розробки поки будуть відносною рідкістю з неоднозначними перспективами. Можливо, ситуація почне змінюватися в тридцятих роках – якщо Індія впорається з програмою FRCV і не стане знову звертатися за закордонною допомогою.



Даний матеріал належить до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
topwar.ru