Aselsan пропонує Україні гарматний зенітний комплекс Korkut

Що ASELSAN показав командувачу Сухопутних військ України?

Турецька компанія Aselsan планує запропонувати Україні власну систему протиповітряної оборони ближньої дії – 35-мм зенітний артилерійський комплекс Korkut.

Про це стало відомо інформагенції «Defense Express».

Повідомляється, що безпосереднє обговорення цього питання має відбутися на виставці «Зброя та безпека» вже наступного тижня. Отже, про що йдеться?

Повноцінна система Korkut складається з трьох 35-мм зенітних самохідний установок (ЗСУ) та одного командного пункту. Завдяки власним датчикам та програмним алгоритмам, ця система може працювати повністю автономно, а за потреби – під управлінням системи вищого рівня.

Aselsan пропонує Україні гарматний зенітний комплекс Korkut Командний пункт Korkut

Машина командування та контролю, яка управляє трьома зенітними самохідними установками, здійснює захоплення та відстеження цілей за допомогою пошукового 3D-радара, має інтегровану систему розпізнавання загроз «свій-чужий». Ефективний радіус дії – 70 км.

Цікаво, що функції контролю та управління цього командного пункту можуть бути реалізовані й для інших комплексів ППО.

Aselsan пропонує Україні гарматний зенітний комплекс Korkut Зенітна самохідна установка Korkut

Зенітна самохідна установка Korkut оснащена здвоєною 35-мм гарматою Oerlikon KDC-02, що виробляється за ліцензією турецькою компанією МКЕК. Дальність дії – 4 км, швидкість – до 1100 пострілів на хвилину. Додатково комплекс може бути озброєний ПЗРК Stinger чи іншою системою.

Цікаве – про боєприпаси. Крім класичних типів, турецький Korkut також може стріляти 35-мм боєприпасами Air Burst (ATOM), що розроблені компанією Aselsan.

Як стверджують розробники, ці боєприпаси значно підвищують ефективність комплексу Korkut проти низки сучасних загроз, зокрема крилатих ракет, ракет «повітря-земля» та БпЛА, а також проти вертольотів та винищувачів.

ЗСУ має автоматичний безстрічковий механізм подачі боєприпасів (ALAFM), який надає унікальну можливість одночасного завантаження в магазин різних типів боєприпасів і можливість зміни типу боєприпасів за короткий час – менш як за 15 секунд.

Зенітна самохідна установка та машина управління базуються на бронемашині FNSS ACV-30, що плаває. Максимальна швидкість по дорозі – 65 км/год, по воді – 6 км/год. Зазначається, що комплекс Korkut може ефективно вести вогонь на ходу.

Як повідомили Defense Express у компанії Aselsan, у випадку закупівлі цих комплексів розробник пропонує проведення навчання на робочому місці для забезпечення максимальної польової підтримки та надає вже стандартну пропозицію з локалізації виробництва системи Korkut у випадку отримання відповідного запиту від української сторони.

Нагадаємо, що раніше в українському підрозділі турецького підприємства – компанії Aselsan Ukraine (ASUK) повідомляли, що в 2021 році планують провести для ЗС України вогневу демонстрацію бойових модулів Aselsan SARP RWS та мінометних систем ALKAR.