«Темп-3000» закликає Міноборони не спрощувати вимоги до бронежилетів

Темп-3000 закликає Міноборони неспрощувати вимоги до бронежилетів

З початку 2021 року Міноборони України тестує бронежилети за стандартом США NIJ Standard-0101.06, як й МО США, водночас, за інформацією НВП «Темп-3000», окремі виробники та посадовці Міноборони виступають за спрощення вимог та проти таких жорстких тестувань.

З цього приводу, з відкритим зверненням до Міноборони та громадськості звернувся засновник Науково виробничого підприємства «Темп-3000» Юрій Євтушенко.


Відкрите звернення
до посадовців Міністерства оборони України та громадськості від Ю. Євтушенка

На початку 2021 р. в Україні розпочалося тестування бронежилетів за вимогами міжнародного стандарту NIJ Standard-0101.06 (США) (далі – стандарт NIJ), який був уведений в дію згідно з вимогами Технічної специфікації Міністерства оборони України ТС А 01XJ.29423-287:2020(01) від 12.01.2021 р. «Бронежилет модульний» (далі – ТС).

Стандарт NIJ застосовується для перевірки бронежилетів військового призначення за вимогами військових стандартів Міністерства оборони США в країнах альянсу НАТО.

Тестування за вимогами стандарту NIJ чітко виявили слабкі місця в бронежилетах, а саме: розривання, розгерметизація захисних чохлів балістичних пакетів, пошкодження самих м’яких балістичних пакетів, що в результаті призводить до втрати балістичних властивостей бронежилета.

Тобто, на теренах України введено важливий Стандарт, який потрібен для попереднього визначання фізико-механічної стійкості окремих складових бронежилета та його балістичної стійкості в цілому.

На думку фахівців, які мають не заангажовану, відповідальну позицію, що ґрунтується на професійній відданості принципам розробки та виробництва виробів для Збройних Сил України, застосування міжнародного стандарту NIJ є потрібним та вкрай необхідним.

Але, станом на сьогодні у лавах Міноборони окремі особи розпочали дискусію, щодо непотрібності таких жорстких тестувань бронежилетів за вимогами ТС та стандарту NIJ.

Короткий опис тестування виробів за стандартом NIJ Standard-0101.06

Тестування бронежилетів за стандартом NIJ проводяться в акредитованій балістичній лабораторії науково-випробувального відділу Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, що передбачає випробування бронежилетів на балістичну стійкість після впливу таких факторів:

  • імітація механічного зносу - обертання бронежилета в перфорованому барабані зі швидкістю 5 обертів на хвилину протягом 10 діб з визначенням кількості обертів 72000,0;
  • в перфорованому барабані підтримуються температура 60-65⁰С та відносна вологість 80-85%, постійно, протягом усього циклу – 10 діб.

Тестування бронежилета під дією механічних чинників, температури та вологи за стандартом NIJ чітко визначають слабкі місця в бронежилетах, а саме:

  • пошкодження зовнішнього чохла бронежилета, яке призводить до неможливості його подальшої експлуатації;
  • пошкодження (розгерметизація) герметичних чохлів м’яких балістичних пакетів, що є не допустимим фактором - не дозволяється подальша експлуатація бронежилетів;
  • пошкодження прошарків м’якого балістичного пакета під дією тертя, вологи та температури, а саме: розривання, розсовування, розтріпування краю, кошлатість, розшарування поверхні балістичних матеріалів - не дозволяється подальша експлуатація бронежилетів;
  • перевірка балістичної стійкості бронежилетів після впливу механічного зносу, температури, вологи.

Для наочного вигляду бронежилетів після випробування за вимогами стандарту NIJ, надаємо порівняльний опис та фото виробів, які зроблені після офіційного тестування та викладені в таблиці.

Таблиця 1 - Порівняльні випробування виробів з м’якими балістичними пакетами після тестування за вимогами ТС та стандарту NIJ.

ипробування виробів з м’якими балістичними пакетами після тестування за вимогами ТС та стандарту NIJ ипробування виробів з м’якими балістичними пакетами після тестування за вимогами ТС та стандарту NIJ ипробування виробів з м’якими балістичними пакетами після тестування за вимогами ТС та стандарту NIJ

Підвищені вимоги до модульних бронежилетів для потреб Міноборони необхідні, оскільки бронежилети використовуються на протязі 5-ти років у складних польових (бойових) умовах. В умовах, коли бронежилет використовується не лише як засіб захисту, а в польових умовах як стілець, ліжко, стіл, захист автотранспорту та навіть були випадки, коли при обстрілі застряглий автотранспорт треба було терміново витягти та виходити із зони обстрілу, оскільки на кону - життя військовослужбовців, то під колеса кидали бронежилети, які потім використовували як засіб захисту.

Тобто, експлуатація бронежилетів підрозділами Збройних Сил, особливо в польових, бойових умовах, є складним і досить екстремальним процесом, тож і вимоги до експлуатаційних характеристик бронежилетів повинні бути максимально збільшені.

Звернення до фахівців та громадськості України

На протязі останніх 6-и років ми спостерігаємо, як роботу щодо затвердження підвищених вимог до модульних бронежилетів, яку можливо було зробити ще у 2015 р., було зроблено у 2021 р.

Чому я кажу, що затвердження підвищених вимог до модульних жилетів можливо було виконати у 2015 році? Відповідь проста - ще у 2015 р. підприємство ТЕМП-3000 надало Міноборони України нові модульні бронежилети на тестування та в той же час провело презентацію даних бронежилетів для представників ЗМІ в агенції «Укрінформ».

Але зараз група осіб Міноборони разом з групою «активістів» намагаються дискредитувати вимоги ТС та тестування за вимогами стандарту NIJ, щоб зірвати покращення виробів для потреб ЗСУ. Ці особи знають, що в Міноборони бронежилети, які перебувають на постачанні, вичерпали призначений термін експлуатації, і в той же час ці особи підступно намагаються дискредитувати вимоги ТС та зірвати закупівлю виробів за підвищеними вимогами.

Тобто «активісти», які позиціонують себе, як «видатні» розробники бронежилетів, на сьогоднішній час не надали свої вироби на перевірку згідно з вимогами ТС та стандарту NIJ, але ведуть активну роботу по дискредитації Технічної специфікації (ТС А 01XJ.29423-287:2020(01).

Ці діячі відкрито стверджують, що вони мають значну підтримку у вищих ешелонах влади і що вимоги до бронежилетів будуть зменшені, як не потрібні. Тому закликаю посадовців, депутатів, які лобіюють інтереси «активістів» ретельно вивчити проблему та зважити, що надійний захист військовослужбовців є пріоритетним.

Як громадянин України, я вважаю, що збільшення маси виробів та при цьому зменшення їх площі захисту, відсутність показника вогнестійкості балістичних матеріалів, втрата фізико-механічних, балістичних характеристик складових елементів бронежилетів під дією тертя, вологи та температури, це є погіршенням експлуатаційних, балістичних характеристик готових виробів, а лобіювання занижених вимог є злочином.

Закликаю фахові підрозділи СБУ, МОУ тримати на контролі вище викладену проблему та не допустити зменшення вимог до виробів військового призначення та зриву боєздатності Збройних Сил України.

Ю. Євтушенко

Темп-3000 закликає Міноборони неспрощувати вимоги до бронежилетів Темп-3000 закликає Міноборони неспрощувати вимоги до бронежилетів Темп-3000 закликає Міноборони неспрощувати вимоги до бронежилетів Темп-3000 закликає Міноборони неспрощувати вимоги до бронежилетів Темп-3000 закликає Міноборони неспрощувати вимоги до бронежилетів Темп-3000 закликає Міноборони неспрощувати вимоги до бронежилетів Темп-3000 закликає Міноборони неспрощувати вимоги до бронежилетів Темп-3000 закликає Міноборони неспрощувати вимоги до бронежилетів Темп-3000 закликає Міноборони неспрощувати вимоги до бронежилетів Темп-3000 закликає Міноборони неспрощувати вимоги до бронежилетів Темп-3000 закликає Міноборони неспрощувати вимоги до бронежилетів Темп-3000 закликає Міноборони неспрощувати вимоги до бронежилетів Темп-3000 закликає Міноборони неспрощувати вимоги до бронежилетів Темп-3000 закликає Міноборони неспрощувати вимоги до бронежилетів Темп-3000 закликає Міноборони неспрощувати вимоги до бронежилетів Темп-3000 закликає Міноборони неспрощувати вимоги до бронежилетів Темп-3000 закликає Міноборони неспрощувати вимоги до бронежилетів Темп-3000 закликає Міноборони неспрощувати вимоги до бронежилетів Темп-3000 закликає Міноборони неспрощувати вимоги до бронежилетів


Даний матеріал належить до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.