Раді пропонують визначити права побратимів і посестер

Раді пропонують визначити права побратимів і посестер

Ввести до військових статутів поняття «побратими» і «посестри» та надати їм право нотаріально засвідчувати доручення та заповіти військовослужбовців під час бойових дій пропонує депутат від партії «Слуга народу».

Відповідний законопроєкт № 5595 зареєстровано 1 червня 2021 року.

Його автор, народний депутат Олексій Жмеренецький, у пояснювальній записці зазначає, що за період російсько-української війни в українській армії та добровольчому руху відновилась стародавня християнська традиція побратимства («адельфопое́зіс»).

«За роки війни в Україні з’явились тисячі людей, які шляхом самопожертви рятували один одного і країну від нищення та смерті. Феномен побратимства та посестринства присутній в Українській армії і базується на взаємній довірі між громадянами перед загрозою смерті та обов’язком захистити Батьківщину та свого ближнього», – йдеться у пояснювальній записці.

Зазначається, що законопроєкт розроблено з метою ввести вже усталене в ЗСУ, добровольчому і волонтерському рухах явище побратимства та посестринства в правове поле.

Зокрема він пропонує внести зміни до Закону України «Про Статут внутрішньої служби ЗСУ», щодо визначення процесу набуття «статусу» побратимів і посестер:

10-1. Військовослужбовці Збройних Сил України мають право мати побратима та/або посестру.

Побратим, посестра – військовослужбовці, які мають взаємні дружні стосунки, в основі яких лежить взаємна повага, взаєморозуміння і взаємодопомога, спільність інтересів і духовна близькість.

Військовослужбовець інформує про наявність побратима та або посестри свого безпосереднього керівника шляхом надання рапорту у порядку підпорядкованості командирові військової частини (корабля).

Забороняються будь-які прояви дискримінації або надання переваг побратиму/посестрі при проходженні ними служби в ЗСУ.

Також пропонується внести зміни до законів «Про нотаріат» та «Основи законодавства України про охорону здоров'я», щодо надання побратимам і посестрам прав:

  • отримувати медичну інформацію, яка стосується його (її) побратима або посестри;
  • мати доступ до пацієнта-побратима (посестру), який (яка) перебуває на стаціонарному лікуванні на рівні з членами сім'ї;
  • надавати побратиму або посестрі паліативну допомогу;
  • бути присутніми при дослідженні причин смерті побратима або посестри та ознайомитися з висновками щодо причин смерті, а також право на оскарження цих висновків до суду;
  • можливість посвідчувати доручення та заповіти військовослужбовців під час безпосередніх бойових зіткнень.

Зокрема пропонується прирівнювати до нотаріально посвідчених заповітів та доручень:

  • заповіти військовослужбовців під час безпосередніх бойових зіткнень, посвідчені трьома побратимами та/або посестрами;
  • довіреності військовослужбовців, підписані під час безпосередніх бойових зіткнень, посвідчені трьома побратимами та/або посестрами.