Міномет «Маяка» найгірший з трьох 60-мм мінометів у ЗСУ

Міномет М60-16 Камертон від Маяка найгірший з трьох 60-мм мінометів у ЗСУ

З трьох типів 60-мм мінометів, які експлуатуються ЗСУ: боснійський М57, МП60 від «Української бронетехніки» і М60-16 від Заводу «Маяк», останній має найбільше несправностей.

Це стало відомо з доповіді «Аналіз експлуатації 60-мм мінометів, що перебувають на озброєнні в Збройних Силах України» під час Міжнародної науково-технічної конференції «Перспективи розвитку озброєння та військової техніки Сухопутних військ», що відбулася у Львові 14 травня.

Зокрема до надійності мінометів МП60 від приватної компанії «Української бронетехніки» у військових нарікань не було. Щодо мінометів М57, які виготовлені в Боснії і Герцеговині, то під час експлуатації відмічені випадки виходу з ладу кріплення стволів мінометів, крім того. відкориговані таблиці пострілів не відповідають дійсності.

Водночас міномети М60-16 «Камертон», виробництва ПАТ Завод «Маяк», мають цілий список характерних несправностей, що виникли під час виконання бойових завдань:

  • вихід з ладу амортизатора на лафеті;
  • вихід з ладу підйомного механізму, ручки поворотного механізму;
  • вихід з ладу опорної плити та фіксатор ствола на опорній плиті;
  • вихід з ладу осі барабана горизонтального наведення міномета.

Міномет М60-16 Камертон від Маяка найгірший з трьох 60-мм мінометів у ЗСУ

Нагадаємо, що раніше у військових були схожі претензії до інших мінометів ПАТ Завод «Маяк» – 120-мм мінометів М-120-15 «Молот», які надходили до ЗСУ з 2016 року, та фактично розвалювалися під час експлуатації.

У січні 2021 року «Маяк» повідомив, що розпочинає постановку на озброєння нової модернізованої версії 120-мм міномета, який начебто має позбутися своїх недоліків.

На «Молоті» доопрацювали механізм запобігання подвійному заряджанню, задля зменшення корозії та відмови механізму через вплив температури, крім сталі використали бронзу. Замінили опорну плиту – вона стала легшою та її можна використовувати на неґрунтових поверхнях. Доопрацювали механізм колісного ходу – він теж став значно легшим, конструкція позбулась амортизаторів, натомість було використано ресори, які вважаються більш довговічними.