Бренд Rarog представив військовим кулеметний комплекс «Хижак», пластикову кулеметну стрічку та засоби захисту

Бренд Rarog представив військовим кулеметний комплекс Хижак, пластикову кулеметну стрічку та засоби захисту

У Міноборони відбулася презентація військової амуніції від одного з виробників засобів індивідуального захисту для армійських, поліцейських і цивільних потреб – ТОВ «Харківський завод засобів індивідуального захисту» (ТМ Rarog).

На презентації був присутній заступник міністра оборони Ігор Халімон (якого Комітет Верховної Ради рекомендував звільнити через проблеми з харчування ЗСУ), а також фахівці Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ, пише АрміяInform.

Бренд Rarog представив військовим кулеметний комплекс Хижак, пластикову кулеметну стрічку та засоби захисту

«Хижак» — не для слабаків

Харківський виробник під брендом Rarog виготовляє серію тактичного спорядження, включаючи підсумки для бронежилетів, ременно-плечові системи, і є ексклюзивним виробником піхотного тактичного комплексу «Хижак» для кулемета ПК/ПКМ.

Зауважимо, що «Хижак» не новий комплекс – компанія його презентувала, ще у 2016 році. Тоді ж було передано кілька десятків комплексів підрозділами Збройних Сил та Нацгвардії.

Бренд Rarog представив військовим кулеметний комплекс Хижак, пластикову кулеметну стрічку та засоби захисту

«На зустрічі з Ігорем Халімоном виробники представили цей продукт, розповіли про його переваги, зручність та економію часу під час бойових дій. Проте «Хижак» під силу далеко не всім у прямому сенсі цього слова. Комплекс розрахований на 600 набоїв, що загалом важать 25 кг, ще додайте 7 кг самого комплексу (рюкзак), ще бронежилет і, власне, сам кулемет на додачу. Оператором такого вогневого «гаджета» може бути тільки військовий із гарною фізичною підготовкою. Таким і має бути справжній кулеметник», – пише інформагенція Міноборони.

Наразі подібний комплекс є на забезпеченні тільки в армії США. До речі, харківських виробників на створення цього зручного комплексу для кулеметників надихнув американський фільм «Хижак», звідки і назва продукту. У наших воїнів, які виконують бойові завдання на Сході, нині близько 100 таких комплектів. Утім, це подарунки від виробника чи волонтерів.

Бренд Rarog представив військовим кулеметний комплекс Хижак, пластикову кулеметну стрічку та засоби захисту

Упродовж презентації виробники із фахівцями обговорювали удосконалення бронежилета модульного за баченням розробників. Результати обговорення не повідомляються.



Окрім цього, тут представили тактичні рукавиці: загальновійськові — для спецпідрозділів та для танкістів. До речі, для танкових підрозділів виготовили негорючі рукавиці, які стануть ідеальним функціональним доповненням до вже існуючого нового костюму, який не піддається впливу полум’я.

Бренд Rarog представив військовим кулеметний комплекс Хижак, пластикову кулеметну стрічку та засоби захисту Бренд Rarog представив військовим кулеметний комплекс Хижак, пластикову кулеметну стрічку та засоби захисту Бренд Rarog представив військовим кулеметний комплекс Хижак, пластикову кулеметну стрічку та засоби захисту

Наразі військові вироби завершують тестове використання виробів. А фахівці ГУ РСМЗ ЗС України вже виконали технічний опис продукту, який майже повністю готовий до постачання для потреб українських армійців.

Перша в Україні пластикова стрічка для набоїв

Юрій Федоров, що є директором Харківського заводу засобів індивідуального захисту, разом із колегою, за їхніми словами, представили першу в Україні пластикову стрічку для набоїв.

Ця розробка теж не нова. Ідея створення пластикової стрічки народилася навесні 2015 року після запуску у виробництво комплексу «Хижак». Назагал її презентували у 2017 році.

Бренд Rarog представив військовим кулеметний комплекс Хижак, пластикову кулеметну стрічку та засоби захисту

— З цим проєктом ми перемогли на фестивалі інноваційних проєктів «Сікорський челендж». З цією розробкою набагато простіше і швидше виконувати бойові завдання. До прикладу, якщо звичайна кулеметна стрічка має 25–50 з’єднань, то коли відстрілюєш 20, решта починає чіплятися за гілки, або ж створювати характерний звук. З пластиковою ж по-іншому. З кожним пострілом з’єднання від патрона відлітає і його не потрібно збирати. Він легший і дешевий. Для того, аби спорядити стрічку патронами, є і спеціальне обладнання, яке спорядить автоматично по 100 патронів і запакує їх у поліетилен. На складі це не забере багато часу, аби звідти поставляти готовими комплектами користувачу. Час, який військові витрачали на спорядження патронами стрічки, може піти на тренування або ж відпочинок, — поінформував Юрій Федоров.

Директор заводу додав, що з інноваційною розробкою неодноразово виступали на міжнародних виставках і нею цікавилося багато іноземних колег. Проте першість виробники прагнуть надати Україні. Водночас не схоже, що за п'ять років розробка таки цікавила військових.

Представники Міноборони Ігор Халімон наголосили, що відкриті й готові до співпраці з виробниками, які відповідально й конструктивно ставляться до своєї роботи. Посадовці взяли до уваги розглянуті під час презентації питання.