ACE ONE – таких безпілотників ще не було

ACE ONE  – таких безпілотників ще не було Фото: Liga.net

Швидкість 1000 км/год, штучний інтелект та невидимість – на виставці «Зброя та безпека 2021» у Києві презентували макет нового українського безпілотника ACE ONE.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми розробили новий надсучасний бойовий дрон ACE ONE. Таких безпілотників ані в Україні, ані в світі ще не було. У своєму класі бойових безпілотників, які можуть переносити озброєння до 1 тонни – ACE ONE – це №1. Він розроблений на основі новітніх технологій-Stealth. Завдяки цьому, а також своїй формі плаского крила, безпілотник є фактично невидимий для радарів і його складно вичислити. Швидкість ACE ONE наближена до надзвукової. Це 1000 км/год. Управління здійснюється за допомогою системи штучного інтелекту, яка може управляти роєм таких безпілотників», – розповів один із конструкторів і керівників проєкту Олександр Лось.

ACE ONE  – таких безпілотників ще не було

Водночас співкерівник проєкту Володимир Усов зауважив, що безпілотник призначено для оборонного захисту повітряного простору України.

«Якщо, наприклад, на територію України залетить безпілотник-розвідник, ACE ONE, який значно швидший і потужніший за усіма характеристиками, зближується з ним і знищує його. Також ACE ONE використовується для швидкого ривка на територію противника, виконання операції та повернення на наземну станцію», – пояснив Усов.

ACE ONE  – таких безпілотників ще не було

Згідно з даними Укрінформу, над розробкою літального апарата працювали 25 українських вчених та фахівців у сфері авіакосмічної галузі. Головними конструкторами проєкту є колишній президент ДП «Антонов» Олександр Лось та колишній голова ДКАУ, член Міжнародної академії космонавтики Володимир Усов.

Двигун розробляли ДП «Івченко-Прогрес» і «Мотор Січ», планер – ТОВ «Гідробест».