На Донеччині виселяють Спільний центр з контролю та координації питань припинення вогню

На Донеччині виселяють Спільний центр з контролю та координації питань припинення вогню

Господар приміщень намагається через суд виселити Спільний центр з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування (СЦКК), що у місті Соледар.

Нагадаємо що СЦКК почав роботу 26 вересня 2014 року, як група з контролю за дотриманням Мінського протоколу, до якої входили представники української та російської сторін. Центр розмістили у місті Соледар Донецької області.

Із спочатку до СЦКК входило 45 осіб – 27 з України, решта з РФ; згодом центр став налічувати 128 офіцерів. Були організовані спільні групи контролю: 8 на території, підконтрольній Україні, і 8 на тимчасово окупованій території (4 у Луганській області, 4 у Донецькій).

З квітня 2015 року українська та російська сторони почали вести окремі журнали випадків порушення режиму припинення вогню. У червні 2016 року СБУ викрила начальника штабу російської сторони СЦКК полковника Володимира Чебана на передачі терористичній організації «ДНР» місячних графіків та маршрути польотів безпілотників ОБСЄ. Офіцера вислали в Росію.

19 грудня 2017 року, всі 75 російських офіцерів, які на той момент входили до складу російської сторони СЦКК, виїхали з України та повернулися до РФ. Що неофіційно пов'язують із запровадженням Україною з 01.01.2018 року обов'язкової фіксації біометричних даних іноземців під час перетину кордону, яка включає, в тому числі сканування відбитків пальців.

Спільний центр з контролю та координації питань припинення вогню

Відтоді у складі СЦКК лише українські офіцери.

У травні 2020 року ТОВ «Спелеосанаторій «Соляна Симфонія» (м. Донецьк), звернулось до Господарського суду Донецької області з позовною заявою до Квартирно-експлуатаційного відділу міста Луганська (м. Слов'янськ), Міністерства оборони та Генерального штабу ЗСУ щодо виселення СЦКК із приміщень (2400 кв.м), які належать позивачу на праві приватної власності.

Наразі до розгляду справи по суті не дійшло. Зокрема у квітні 2021 справу передали до Господарського суду міста Києва, адже за виключною підсудністю саме він має її розглядати. Київський суд призначив на 27.05.21 підготовче засідання та оголосив перерву до 24.06.2021.

При цьому суд відмовив ТОВ «Спелеосанаторій «Соляна Симфонія» у задоволенні заяви про участь у підготовчому судовому засіданні у режимі відеоконференції.