У США вирішують чи ставити жінок на облік призовників

У США вирішують чи ставити на облік призовників жінок

Американські феміністичні організації звернулись до Верховного суду США із закликом змінити закон, який вимагає лише від чоловіків у 18 років реєструватися для призову в армію.

Проте, у понеділок Верховний суд постановив, що Конгрес, а не суд, буде вирішувати, чи змінювати вимогу закону, згідно з якою лише чоловіків зараховують на облік призовників, коли їм виповниться 18 років, пише видання Military Times.

Видання зауважує, що питання визнання неконституційною вимогу реєстрації чоловіків, але не жінок, не має великого практичного значення, адже в останній раз призов до армії був під час війни у В'єтнамі, і відтоді всі військові були добровольцями. Водночас жіночі організації вважають чинні положення дискримінаційними.

Наразі чоловіки, які не зареєструються призовниками, можуть втратити право на отримання студентських позик і роботу на держслужбі. Відсутність реєстрації також є кримінальним злочином, що карається штрафом в розмірі до 250 000 доларів і 5 роками в'язниці.

Ріа Табакко Мар, директор Проєкту з прав жінок Американського союзу цивільних свобод, яка закликала суд розглянути це питання, сказала, що хоча вимога реєстрації й накладає на чоловіків «серйозний тягар, який не покладається на жінок, це також посилає надзвичайно шкідливий сигнал про те, що жінки менш пристосовані, ніж чоловіки, для того, щоб служити своїй країні, і, навпаки, що чоловіки менш пристосовані, ніж жінки, щоб залишатися вдома в разі збройного конфлікту. Ми думаємо, що ці стереотипи принижують як чоловіків, так і жінок».

За її словами, навіть якщо призов більше ніколи не буде використовуватися, збереження вимоги реєстрації призовниками лише для чоловіків стане «дійсно небезпечним сигналом». У понеділок вона закликала Конгрес «оновити закон та запровадити реєстрацію для призову всіх незалежно від статі, або не вимагати реєструватися нікого».

Питання про те хто повинен реєструватися для призову вже розглядалося в суді. У 1981 році суд 6 голосами проти 3 підтримав вимогу про реєстрацію лише чоловіків.

Коли в останній раз Верховний суд США розглядав закон про військову повинність, тодішній суддя Вільям Ренквіст пояснив, що метою реєстрації «є підготовка до призову в бойові частини», а оскільки жінки не можуть брати участь в бойових діях, закон не є незаконною дискримінацією за ознакою статі, що порушує Конституцію.

Проте відтоді військова політика змінилася. У 2013 році Міністерство оборони зняло заборону на участь жінок в бойових діях. Два роки по тому у відомстві заявили, що всі військові посади будуть відкриті для жінок без винятку.

Адміністрація Байдена закликала суддів не розглядати справу і дозволити вирішити це Конгресу: «Будь-який перегляд конституційності вимоги про реєстрацію тільки для чоловіків... буде наразі передчасним оскільки Конгрес активно розглядає це питання».