Міноборони замовило експертизу 100 та 152-мм снарядів

Міноборони закупило в Європі списані боєприпаси 35-річної давності

Міністерство оборони замовило перевірку 100-мм пострілів з осколково-фугасним снарядом підвищеної могутності УОФ-12 до протитанкової гармати МТ-12 та 152-мм осколково-фугасного снаряда ОФ-29 до буксированих гармат 2А36 «Гіацинт-Б» й САУ 2С5.

Інформація про укладення відповідних контрактів розміщена на майданчику публічних закупівель ProZorro, повідомляє Defense Express.

Зокрема ДП «Державний науково-дослідний інститут хімічних продуктів» до 31 серпня 2021 року має провести вибухово-технічне дослідження снарядів для протитанкових «Рапір» на відповідність вибухової речовини та метального заряду (пороху) вимогам технічної документації. Сам контракт при цьому укладений 23 липня ц.р. на суму у 30 тисяч гривень.

Також ДержНДІХП має провести експертизу на відповідність вибухової речовини вимогам технічних умов 152-мм снарядів ОФ-29. Відповідний контракт був укладений 6 липня ц.р. (зі строком завершення перевірки до кінця 2021 року). За ним держпідприємство отримає для перевірки шість зразків осколково-фугасних снарядів. Вартість контракту – 18 тисяч гривень.

В той же день, з аналогічними строками завершення, був укладений контракт на проведення експертизи на відповідність корпусу снаряду ОФ-29 вимогам технічних умов з ТОВ «Центр промислової діагностики та контролю». Винагорода за роботу становить скромні 4 752 гривні.

При цьому, в тендерній документації не вказується, снаряди з яких партій чи від якого виробника мають пройти перевірку.

Водночас нагадаємо, що у 2020 році Міністерство оборони придбало у компанії Czech Defense Systems a.s. раніше списані 100-мм постріли УОФ12 1986-1988 років до гармати МТ-12, які перед продажем Україні пройшли відновлення. Повідомлялось, що у 35-річних снарядів після ремонту старими залишились лише корпуси, усі порохи та пороховмісні елементи було замінено, також снаряди оснащено підривачами виробництва 2019-2020 років.



Відновлені боєприпаси Міноборони по 25 981 грн (приблизно $950) за штуку.

Оприлюднення інформації про закупівлі викликало скандал, в результаті чого Міністерством оборони була ініційована службова перевірка діяльності посадових осіб та відповідності закупівлі вимогам законодавства. Водночас заступник міністра Олександр Миронюк дав інтерв'ю в якому ррозпов чому купувати відремонтовані артснаряди 1988 року краще ніж нові.

Також у лютому Міноборони забракувало партію з понад двохсот 152-мм артилерійських снарядів та повернуло їх виробнику – компанії «Рубін-2017». Проблеми виникли під час передачі сьомої партії за контрактом, що загалом передбачав постачання 2160 снарядів – всі 233 снаряди сьомої партії не пройшли приймально-здавальні випробування.