Міноборони розповіло чому купувати відремонтовані артснаряди 1988 року краще ніж нові

Міноборони закупило в Європі списані боєприпаси 35-річної давності

Нові 100-мм снаряди пропонували Міноборони по 38 765 грн. Відновлені боєприпаси 1986-1988 рр. – по 25 981 грн з гарантією 24 місяці та 10 років зберігання – тобто економія понад 30%.

Про це розповів заступник міністра оборони України Олександр Миронюк.

За його словами, Міністерство оборони України чотири роки шукає шляхи забезпечення армії 100-мм боєприпасами. За цей час пропонувались боєприпаси другої категорії без можливості їх тривалого зберігання, що є неприйнятним.

Так, у 2017 році ДП «Спецтехноекпорт» запропонував боєприпаси 2-ї категорії 1986-1988 років випуску з вичерпаним запасом ресурсу, за ціною 440 доларів США. Представники центральної служби забезпечення Генерального штабу провели їх технічну інспекцію на складах зберігання та відмовились у закупівлі без проведення відновлювальних робіт (заміни порохів, капсульних втулок, підривачів).

У 2020-му році Міноборони продовжило роботу та отримало декілька пропозицій щодо постачання 100-мм артилерійських боєприпасів.

«Більше того, минулого, 2020-го року, Міноборони вперше запровадило процедури, куди запрошувалися чотири спецекспортери замість одного. Коли вони боролися за ціну, строки, нами вибиралася найкраща пропозиція. З «Рапірами» вийшло дві компанії, найменша ціна зіграла, і на сьогоднішній день ці боєприпаси знаходяться на складах і арсеналах», – розповів Олександр Миронюк.

Він наголосив, що під час відкритих перемовин постачання нових боєприпасів було запропоновано за ціною 38 764,96 гривень. Відновлені боєприпаси з технічними характеристиками та запасом ресурсу як у нових, пропонувались за 25 980,65 гривень з гарантією 24 місяці та 10 років зберігання. За погодженням зі службою забезпечення і було укладено державний контракт на закупівлю відновлених боєприпасів, які мають технічні показники нових, але дешевші на понад 30%.

«100 міліметрові боєприпаси закуплені відповідно до постанови уряду і чинного законодавства, знаходяться на складах і арсеналах. Є програма-методика приймально-здавальних випробувань. Боєприпаси будуть відстріляні в рамках бойової підготовки. У разі виявлення будь яких відхилень від технічних умов, вони будуть повернені постачальнику. Сумнівів щодо якості цієї продукції у нас немає», – заявив заступник міністра оборони.

Він додав, що через активну інформаційну кампанію у ЗМІ, що спотворює дійсну ситуацію навколо закупівлі пострілів калібру 100 мм та намагання подати її з негативним підтекстом, за рішенням Міністра оборони проводиться службова перевірка діяльності посадових осіб на відповідність зазначеної закупівлі вимогам законодавства. У Міноборони готові всіляко сприяти встановленню істини правоохоронними органами, отриманню об’єктивних висновків народними депутатами і суспільством.

Нагадаємо, що скандал розпочався після оприлюднення народним депутатом Михайлом Бондарем повідомлення про вчинення кримінальне правопорушення направлене Генпрокурору. За версією Бондара, в 2020 році Міноборони придбало в Європі (у Czech Defense Systems a.s) 5000 пострілів УОФ12 виготовлених в СРСР у 1986-1988 роках, раніше списаних МО Болгарії та реалізованих на ринку. Ціна пострілів для МО України склала 760 євро за штуку.

Міноборони і ДК «Укрспецекспорт» заперечили закупівлю непридатних артснарядів, вказуючи, що боєприпаси пройшли ремонт і відповідають всім вимогам та пройшли контроль якості.