Великобританія може згорнути програму Ajax через масову втрату слуху у солдатів

Ajax і ударні бригади: туманне майбутнє британської армії

Розпочнуться термінові переговори про майбутнє нових бронемашин сімейства Ajax, оскільки з'ясувалося, що після випробувань понад 100 солдатів мають проблеми зі слухом.

Зокрема у 20 солдатів зафіксована втрата слуху, ще 83 військовослужбовцям необхідні щорічні перевірки слуху після тривалого перебування в бронемашині Ajax, повідомляє The Times.

Армії наказано розглянути інші варіанти, що є першою ознакою того, що програма може бути згорнута і понад 3 млрд фунтів стерлінгів витрачені даремно, повідомили джерела The Times.

Наступного тижня старші посадові особи проведуть переговори з партнерами по галузі, щоб обговорити альтернативні машини, якщо міністри відмовляться від угоди вартістю 5,5 мільярдів фунтів стерлінгів.

«Програма Ajax стала ганьбою для міністрів, які вважають, що їх, можливо, тримали в невіданні щодо істинних масштабів проблем з бронемашиною, і тому від неї не відмовилися в рамках комплексних випробувань», – пише видання.

Джеремі Куїн, міністр оборонних закупівель, буде допитаний депутатами з цього приводу в наступному місяці.

У 2014 році Міноборони розмістило замовлення у General Dynamics UK на 589 машин, 245 з яких будуть використовуватися для підтримки бронетранспортерів Boxer. Поставка Ajax планувалася з 2017 по 2024 рік. На даний момент поставлено лише 14 машин без башт – у версії бронетранспортера Ares, раніше відомого як Scout SV.

Загалом контракт передбачає постачання:

  • 245 у баштовому варіанті – БРДМ Ajax із 40-мм гарматою
  • 93 бронетранспортери Ares
  • 112 КШМ Athena
  • 50 БРЕМ Apollo
  • 38 ремонтних машин Atlas
  • 51 ІРМ Argus

Шум, вібрація і небезпечні рівні радіації у бронемашинах призвели до того, що військовослужбовці повідомили про втрату слуху, головний біль, нудоту та опухлі суглоби.

Баронеса Голді, міністерка оборони, заявила, що після припинення судових процесів в листопаді був зареєстрований 21 «випадок лікування слуху», а ще 83 військовослужбовців будуть проходити щорічні перевірки слуху. Коли судові процеси відновилися в травні, були накладені обмеження на те, як довго солдати можуть перебувати всередині, а також були видані засоби захисту слуху, проте в цьому місяці ще два солдати повідомили про втрату слуху.

Лорд Вернон Коакер, міністр оборони у тіньовому уряді лейбористів, який розкрив ці цифри, сказав, що «абсолютно неприйнятно», що уряд не виконує свій головний обов'язок щодо забезпечення належного захисту особового складу, «багато хто з них матиме справу зі своїми травми довгі роки».

Він сказав, що міністри повинні негайно взяти під контроль програму Ajax, забезпечити безпечну експлуатацію цих важливих бронемашин, що постачаються до армії, та гарантувати, що ніхто більше не постраждає або не отримає травм

Представник Міноборони повідомив, що ініційоване ретельне розслідування ситуації.