F-35 у швейцарському тендері залишив конурентів далеко позаду

F-35 у швейцарському тендері залишив конурентів далеко позаду

F-35 Lightning II обійшов конкуруючі винищувачі за всіма показниками – компанія Lockheed Martin оголосила про перемогу їхнього літака в тендері Air2030 Міноборони Швейцарії.

«Для нас велика честь бути обраними Швейцарією, і ми сподіваємося на співпрацю зі швейцарським урядом, військово-повітряними силами і промисловістю щодо постачання та підтримки літаків F-35. Завдяки цьому вибору Швейцарія стане 15-ю країною, що приєдналася до програми F-35», – розповіла Бриджит Лодердейл, віцепрезидент Lockheed Martin і генеральний менеджер програми F-35.

В опису результатів тендеру вказується, що, набравши 336 балів, F-35 показав найвищі результати на випробуваннях. Найближчий конкурент відстав від нього на 95 балів. В тендері також брали участь Boeing F/A-18 Super Hornet, Airbus Eurofighter Typhoon і Dassault Rafale. Тестування велося за чотирма основними параметрами: ситуаційна обізнаність (інформаційна перевага), складність виявлення іншими системами озброєння, простота в експлуатації та навчанні персоналу, а також можливості технологічного співробітництва.

Крім того, F-35 Lightning II виявився найдешевшим винищувачем, як в плані закупівлі, так і підтримки. Виявилося, що покупка 36 літаків для ВПС Швейцарії коштуватиме 5,068 млрд швейцарських франків. Також F-35A має найнижчі експлуатаційні витрати з усіх оцінюваних кандидатів. Загальні витрати на F-35A (закупівля плюс експлуатаційні витрати) оцінюються в приблизно 15,5 млрд швейцарських франків за 30 років служби – це приблизно на 2 млрд менше, ніж в учасника, який посів друге місце за найнижчою ціною.



Використані джерела:
warspot.ru