Туреччина розробила власну протирадіолокаційну ракету

Компанія Roketsan розробила надзвукову протирадіолокаційну ракету для перспективного турецького винищувача TF-X. Ракета пизначена для ураження джерел радіовипромінювання, зокрема радарів (РЛС) зенітних ракетних комплексів.

Ракета, що отримала назву «Акбаба» (або «стерв'ятник»), була включена в список боєприпасів TF-X на брифінгу ВПС Туреччини 30 червня, повідомляє Defense News.

Програма Akbaba засекречена, і на сайті Roketsan технологія не згадується.

«Ми не можемо надати будь-яку інформацію про проєкт Акбаба через секретність з міркувань національної безпеки», – повідомив Defense News представник Roketsan 8 липня.

Але офіційний представник компанії на умовах анонімності сказав, що ракети «Акбаба» замінять близько 100 американських ракет AGM-88 HARM, що знаходяться на озброєнні ВПС.

Офіційний представник ВПС повідомив, що «Акбаба» буде використовуватися 151-ю «бронзовою» ескадрильєю – підрозділом, що спеціалізуються на використанні ракет HARM на винищувачах F-16C/D Fighting Falcon.

Джерело з оборонних закупівель повідомило, що вартість контракту на «Акбаба» невідома, оскільки кількість не визначена. «У нас є близько 100 AGM-88 HARM, які будуть замінені на Akbaba. Це ймовірний контракт приблизно на 50 мільйонів доларів. Але замовлення можуть бути більшими», – сказав він. «Це безстрокова програма».

Чиновник також сказав, що остаточна кількість ракет та вартість контракту будуть залежати від прогресу програми TF-X.