Перший БпаК Bayraktar TB2 для ВМС поставлено в Україну

В Україну прибув перший ударний безпілотний комплекс Bayraktar TB2, замовлений для ВМС. Дрони захищатимуть морське узбережжя та наводитимуть протикорабельні ракети «Нептун».

Про це повідомив міністр оборони України Андрій Таран:

Набираємо висоту! Перший ударний безпілотний комплекс Bayraktar TB2 для Військово-Морських Сил поставлено в Україну. Проводимо остаточні приймальні випробування комплексу в місці базування. Отримаємо: Ефективне спостереження та прикриття узбережжя та акваторій Чорного і Азовського морів, можливість ураження надводних та наземних об'єктів супротивника високоточними засобами.

Нагадаємо, що раніше повідомлялось, що придбані в Туреччині безпілотники будуть направлені на захист морського узбережжя, зокрема їх застосовуватимуть для видачі цілевказання та наведення протикорабельних крилатих ракет Р-360 «Нептун».

У ВМС повідомили, що впродовж декількох днів на аеродромі під Миколаєвом тривали випробування усіх безпілотників, що входять до складу комплексу – підйом на штатну робочу висоту, перевірка роботи з корисним навантаженням та перевірка роботи станцій управління.

До складу переданого комплексу входять безпілотні літальні апарати (БпЛА), мобільні, стаціонарні та корабельні станції управління, а також запасні частини. На фото оприлюднених пресслужбою ВМСУ та Defense Express можна побачити принаймні чотири безпілотники зі складу комплексу – з бортовими номерами 72,73,74 та 76.

Перший Bayraktar TB2 для ВМС поставлено в Україну Перший Bayraktar TB2 для ВМС поставлено в Україну Перший Bayraktar TB2 для ВМС поставлено в Україну

Особливістю даного комплексу є те, що окрім мобільної та стаціонарної станцій управління безпілотниками ще є морська, яка дозволяє розміщувати та керувати комплексом – на будь-якому із кораблів Військово-Морських Сил України.

Перший Bayraktar TB2 для ВМС поставлено в Україну Перший Bayraktar TB2 для ВМС поставлено в Україну Перший Bayraktar TB2 для ВМС поставлено в Україну

Зазначається, що на всі БпЛА комплексу Bayraktar ТВ2, що будуть передані ВМС, прийнято рішення нанести зображення хижого морського птаха, котрий буде символом підрозділу безпілотних комплексів у складі морських авіаторів.