До уваги колекціонерів військової символіки: Вийшов черговий номер журналу «Collectsion»

Вийшов черговий номер журналу Collectsion

Побачив світ п'ятнадцятий номер журналу «Collectsion», що видається незалежною асоціацією колекціонерів військової символіки та представляє інтерес для всіх небайдужих до історії та колекціонування виробів на дану тематику.

Слово редактора

Як і вся країна, редакція напружено слідкувала за інформаційними повідомленнями. Буде російське вторгнення, чи ні? Сподіваємось, наша армія готова до будь-якого розвитку подій. Та чи готова система державних нагород? Адже за сім років бойових відзнак в ній так і не з’явилося… В такій важливій справі, як нагородна реформа, без вивчення національного та іноземного досвіду не обійтися. Отож, насамперед рекомендуємо статтю, присвячену австрійській медалі «Der tapferkeit» («Fortitvdini»).

Дослідження військової символіки часів Української революції 1917–1920 рр. здатне привести до справді сенсаційних знахідок. Старшинські кокарди з колекції Українського Національного Музею в Чикаго до цього часу залишалися невідомими навіть у колах фахівців.

Collectsion - 808-й понтонно-мостовий полк

Як завжди, на читачів чекає низка статей про символіку військових частин Збройних Сил України. Зокрема, мова піде про управління Північного оперативного командування та 808-й понтонно-мостовий полк. А в рубриці «Сторінка прикордонника» вміщено розповідь про вельми цікаву нарукавну емблематику оперативної протитанкової прикордонної застави «Чернігів».

Уніформологічний блок представляє матеріял, в якому розглядається одяг українських козаків з гербів на портретах Богдана Хмельницького.

200 років тому завершився земний шлях Наполеона. Ця видатна особистість справила вплив на військову символіку та нагородну справу не лише Франції, але й усієї Європи. Тож публікуємо статтю, присвячену маловідомому прапору 2-го піхотного полку Великого Князівства Варшавського. Тим більше, що згадана частина пов’язана з Україною.

Військовиків сучасного Українського війська, які виконують місії за кордоном, часто відзначають нагородами іноземних держав та міжнародних організацій. Так, чимало з них отримали медалі НАТО. Відповідний матеріял висвітлює систему нагород Північноатлантичного альянсу.

Сподіваємось, кожен, хто цікавиться військовою символікою, знайде собі щось до душі.

Головний редактор,
кандидат історичних наук Микола ЧМИР


З питань придбання можна звертатися за адресою: colectsion@ukr.net


Зміст:

  • Круковський О. Старшинські кокарди УСС та збройних сил ЗУНР (ЗО УНР) з колекції Українського Національного Музею в Чикаго та приватних збірок – С. 4–6;
  • Шаменков С. Одяг українських козаків з гербів на портретах гетьмана Б.Хмельницького – С. 7–10;
  • Ситник В. Майстри, які єднають береги – С. 11–15;
  • Слободянюк М. Історія та символіка управління Північного оперативного командування Сухопутних військ Збройних Сил України – С. 16–23;
  • Бровко С. Символіка оперативної протитанкової прикордонної застави «Чернігів» – С. 24–26;
  • Чмир М. Святіші за Папу: «лицарські» мотиви в сучасній нарукавній емблематиці військових частин Збройних Сил України – С. 27–34;
  • Шаменков С. Прапор 2-го піхотного полку Великого Князівства Варшавського – С. 35–36;
  • Царенко М. Зірка «За мужність»: цікаві моменти короткої історії – С. 37–38;
  • Бондарчук І. Медалі НАТО – С. 39–43;
  • Герасимчук Ю. Der tapferkeit / Fortitvdini – С. 44–49;
  • Баранов К. Націоналістичний рух незалежної України в фалеристиці – С. 50–51.