Таран підписав наказ про придання протикорабельних ракет

Таран підписав наказ на придання протикорабельних ракет

Міністр оборони підписав наказ про придбання нових берегових протикорабельних систем. Наразі обирають тип протикорабельних ракет для турецьких корветів та гелікоптерів.

Про це повідомив міністр оборони України Андрій Таран на 4-й Міжнародній конференції з питань реформ в Україні (Ukraine Reform Conference), що проходить у Вільнюсі:

Ми працюємо над створенням великих можливостей. Цього року я підписав наказ про придбання для флоту нових протикорабельних ракет берегового базування. Зараз ми вирішуємо який тип протикорабельних ракет придбати і в кого, щоб встановити на корвет, який ми будуємо в Туреччині

Міністр також розповів, що протикорабельними ракетами будуть озброєні й гелікоптери:

Ми вже робимо нові лопаті для наших ударних гелікоптерів, також вони отримають нові протикорабельні ракети, які зможуть використати проти ворога

Міністр зазначив, що наразі в Україні немає реальної зброї, яка може зупинити вторгнення з моря. Проте дуже скоро, на його думку, не пізніше наступного року, з допомогою США та Великобританії, Україна матиме «москітний флот» з реальними бойовими можливостями: з сучасними протикорабельними ракетами, електронною зброєю, яка дасть змогу становити певну загрозу російським військово-морським силам.

Нагадаємо, що до грудня 2022 року мають бути збудовані перші два патрульні катери Mark VI з восьми, які США передадуть Україні безплатно. Відповідний контракт отримала компанія SAFE Boats International LLC 31 грудня 2020 року.

Загалом Держдепартамент США 17 червня 2020 року погодив продаж Україні за програмою Foreign Military Sale, 16 патрульних катерів Mark VI та пов'язаного з ними озброєння (32 модулів MSI Seahawk A2; 40 гармат MK44 Bushmaster II та ін.), загальною орієнтовною вартістю 600 мільйонів доларів. Вісім з них Україна отримає безплатно, ще вісім може придбати.

Також у серпні цього року будуть підписані контакти на будівництво для ВМС України перших швидкісних ракетних катерів за британським проєктом.