Фінляндія модернізує парк бойових машин піхоти CV90

Фінляндія модернізує парк бойових машин піхоти CV90

BAE Systems підписала контракт на модернізацію парку БМП CV90 фінської армії. Угода вартістю до 32 млн доларів США з опціонами включає продовження терміну служби та підвищення бойової ефективності для майбутнього поля бою.

В першу чергу будуть модернізовані прототипи CV9030FIN і машини випробувальної серії, решта машин пройде оновлення в період з 2022 з 2026 роки.

У рамках контракту BAE Systems Hägglunds, оригінальний виробник CV90, тісно співпрацюватиме з фінської промисловістю щодо підвищення ремонтопридатності машини, підвищення безпеки при експлуатації, вдосконалення технологій і програмного забезпечення.

«Програма модернізації забезпечить експлуатацію машин до 2030-х років. Водночас це дозволить в кінцевому підсумку провести більш широку модернізацію техніки в середині терміну її експлуатації на останньому етапі її життєвого циклу», – сказав інспектор піхоти фінської армії полковник Райнер Пелтоніемі.

Фінляндія – один з семи операторів CV90. Інші: Данія, Естонія, Норвегія, Швеція, Швейцарія та Нідерланди. Загалом на озброєнні перебуває близько 1300 CV90 в різних варіантах.

Швеція, Швейцарія і Нідерланди також вже підписали угоди про модернізацію БМП, а норвезька армія нещодавно завершила оновлення парку і замовила 20 додаткових CV90.


Розробка Strf 90 (швед. Stridsfordon 90, англ. Combat Vehicle 90, скорочено CV90) велася з 1984 року фірмою Hägglunds, що належить BAE Systems, згідно з замовленням армії Швеції на сімейство машин на єдиному шасі. Серійне виробництво розпочалось в 1993 році.

Маса машини в залежності від модифікації складає 23-37 тонн. Екіпаж 3 особи та 8 осіб десанту. Озброєння: 40-мм автоматична гармата «Бофорс» L70 (для шведської армії) або 30-мм «Бушмастер IІ» (для експортних варіантів MkI і MkII) чи 35-мм «Бушмастер IІI» (для експортних варіантів MkIII і MKIV), додаткове озброєння – 7,62-мм кулемет.

Максимальна швидкість машини 70 км/год. Запас ходу 320 км.