В Україні запровадять нову систему оплати праці держслужбовців

Визначено розмір компенсації за піднайом житла на 2021 рік

Реформа системи оплати праці держслужбовців триває. Планується, що в 2023 році модель оплати праці на основі класифікації посад та грейдів буде поширена на всі державні органи.

Поряд з тим, що в 2022 році буде реалізовано експеримент щодо запровадження системи оплати праці державних службовців на основі класифікації посад у пілотних державних органах, за дорученням прем’єр-міністра в 2021-2022 роках відбудеться класифікація посад в усіх інших державних органах, передає офіційний сайт Національного агентства України з питань державної служби (НАДС).

«НАДС – є координатором експериментального проєкту щодо запровадження системи оплати праці державних службовців на основі класифікації посад. За результатами підготовки пілотного проєкту, опрацьовано та подано звіт на розгляд Уряду. Наразі ж триває напрацювання проєкту постанови з новими умовами оплати праці. Враховуючи, що в 2022 році буде припинено виплату стимулювальних виплат, встановлених для фахівців з питань реформ, існує потреба почати класифікацію саме з цієї категорії посад. Це потрібно для того, щоб встигнути врахувати видатки на оплату праці фахівців з питань реформ в державному бюджеті на 2022 рік відповідно до нової моделі. Наступним кроком стане проведення класифікації інших посад державної служби», – повідомила голова НАДС Наталія Алюшина.



У НАДС вважають, що діюча система оплати праці застаріла і неефективна. Вона включає в себе 11 складових. Посадовий оклад у цій схемі складає всього 39%-49%. Близько 50% виплат – варіативні. Це премії, надбавки, стимулюючі виплати, розмір яких, як правило, визначає керівник, часто спираючись не на результати роботи, а на власне суб’єктивне бачення і відношення до працівника.

Реформа спрямована на підвищення ефективності всієї держслужби. Вона допоможе зробити систему оплати праці прозорою та зрозумілою для суспільства і мінімізувати можливості зловживання та корупції.

У відомстві стверджують, що рівень заробітної плати кожного державного службовця буде залежати від результатів його роботи. Крім того, заробітна плата поступово буде наближена до ринкової і допоможе залучати на держслужбу більше висококваліфікованих фахівців, а також мотивувати професійних співробітників, які вже працюють.

Передбачається підвищення ролі посадового окладу разом із зниженням дискреції керівника на розмір заробітної плати шляхом визначення «основної» та «додаткової» частки зарплати:

  • основна частка не залежить від рішення керівника та визначає чіткі складові заробітної плати (не менше 70%);
  • додаткова частка залежить від особистого внеску державного службовця в загальний результат роботи шляхом встановлення премії. Дискреція керінвика – не більше 30%.

У новій системі залишиться доплата за ранг. Адже ранг державних службовців є видом спеціальних звань, які встановлюються з метою мотивації, визнання заслуг та особистого внеску, що мають важливе значення для розвитку держави.

Першим кроком і основою реформи оплати праці має стати сучасна класифікація посад. Класифікація передбачає розподіл посад державної служби та присвоєння їм класифікаційних кодів на основі віднесення посад до відповідних сімей та рівнів, визначених у Каталозі типових посад державної служби і критеріїв віднесення до таких посад.

Модель класифікації передбачає:

  • 28 професійних сімей посад – до кожної сім’ї є короткий опис на основі ключового функціоналу на посадах;
  • 9 рівнів відповідальності - від першого керівного рівня до початкового фахового рівня;
  • 3 рівні юрисдикції – центральний рівень, обласний, районний.

Зазначається, що класифікація посад сприятиме формуванню сучасної та ефективної системи управління персоналом в державних органах. Вона використовується у всіх країнах ЄС як основа сучасної системи управління персоналом.

Першими нову модель впровадять пілотні державні органи, а саме: НАДС та його територіальні органи, Міністерство фінансів України, Міністерство цифрової трансформації та Секретаріат Кабінету Міністрів України. Згодом вона буде поширена на інші державні органи.