Комітет Верховної Ради звернеться до прем’єра щодо блокування оборонних закупівель Мінстратегпромом

Комітет Верховної Ради звернеться до прем’єра щодо блокування оборонних закупівель Мінстратегпромом

Учора, 30 червня, Комітет Верховної Ради України з питань нацбезпеки, оборони та розвідки провів засідання, на якому, з-поміж інших, розглядалися питання оборонних закупівель.

Про це повідомляють експерти Проєкту реформи оборонних закупівель за підтримки Міністерства оборони Великої Британії на своїй сторінці у Facebook.

На засіданні Комітету депутати, зокрема Роман Костенко та Олександр Завітневич розкритикували доповідь заступника Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Валерія Іващенка. Обурення парламентарів було викликано недостовірними даними щодо кількості цьогорічних контрактів по оборонних закупівлях, а також – затягуванням створення електронного Реєстру відбору учасників та виконавців державних контрактів (договорів), яке Мінстратегпром мав створити та протестувати до завершення перехідного періоду, визначеного Законом до 31.03.2021.

Виконавцем даного Реєстру визначено Державний науково-дослідний інститут інформатизації та моделювання економіки, який, відповідно до інформації з відкритих джерел, несе значні збитки. Лише вчора стало відомо, що установу передають у підпорядкування Мінстратегпрому. Коли ж буде створено реєстр – невідомо.

Мінстратегпром

Нещодавно представники Міністерства оборони та Державного концерну «Укроборонпром» в ході експертного круглого столу з питань оборонних закупівель розповіли, що в 2021 році МОУ уклало 1 контракт на закупівлі для потреб армії, Укроборонпром - жодного.

Окремим питанням у ході засідання Комітету було обговорено Постанову Кабінету Міністрів №614, яка викликала спалах обурення в колах громадськості та профільних експертів. Зокрема, Постанову було подано без консультування з зацікавленнями сторонами, з порушеннями регламенту, та без отримання висновку Національного агентства з питань запобігання корупції. Документ, ухвалений КМУ, передбачає відновлення низки постанов «старої системи», що різку відповідь суспільства: до прикладу, Голова Постійного представництва України в Парламентській Асамблеї НАТО Єгор Чернєв запропонував очільникові Мінстратегпрому Олегу Уруському піти у відставку, якщо той «не здатен дотримуватися Законів України».

За результатами засідання Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки планується подати лист на ім’я Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, а також озвучити проблему оборонних закупівель на найближчій "годині запитань до уряду".

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості сьогодні опублікувало коментар, у якому не назвало термінів створення Реєстру та запевнило, що Постанова КМУ №614, ініційована МСПУ, «ніякої «відміни» жодного закону […] не відбулося».