Польща офіційно оголосила про закупівлю «Абрамсів»

Польща офіційно оголосила про закупівлю Абрамсів

Польща офіційно оголосила про прийняте рішення щодо закупівлі 250 американських танків Abrams останньої модифікації M1A2 SEP V3. На програму витратять 6 млрд доларів.

Про це сьогодні, 14 липня, під час візиту до 1-ї бронетанкової бригади польської армії повідомили віцепрем'єр-міністр Ярослав Качинський та глава Міністерства національної оборони Маріуш Блащак.

Нові машини отримають дві бригади 18-ї механізованої дивізії (по два батальйони) – 1-а бронетанкова бригада у Весолі (Варшава), яка наразі озброєна танками Leopard 2A5 та 19-а механізована бригада у Любліні, що використовує модернізовані танки Т-72.

Програма закупівлі «Абрамсів» включає велику кількість боєприпасів, допоміжні машини та тренажери коштуватиме до 23,3 мільярда злотих (близько 6 млрд дол. США), яка фінансуватиметься не за рахунок бюджету Міністерства оборони, а за окремою урядовою програмою. Відповідну постанову Ради міністрів уже прийнято.

За словами Ярослава Качинського, план придбання танків M1A2 SEP v3 Abrams є своєрідним пілотним проєктом перед новою великою програмою модернізації Війська Польського із застосуванням додаткових інструментів фінансування.

Очікується, що перші танки американського виробництва надійдуть до Польщі вже в 2022 році. Наразі триває узгодження деталей угоди.

Також сьогодні міністр оборони Маріуш Блащак повідомив у Twitter, що лист-запит (Letter of Request) на придбання 250 ОБТ M1A2 SEPV3 Abrams вже надіслано. Це означає, що польська влада розпочала процедуру закупівлі.

Нагадаємо, що у лютому 2021 року польські ЗМІ повідомляли, що американський Abrams, став третім, після німецького Leopard 2 і південнокорейського K2, танком-претендентом на заміну польських танків Т-72 / ПТ-91 за програмою Wilk («Вовк»).

Минулого тижня з неофіційних джерел стало відомо, що польська армія зацікавлена в придбанні до 250 танків M1A2 SEP v3, і ще десятка машин для навчання, в рамках угоди на суму від 11 млрд злотих (2,9 млрд дол. США) до 19 млрд злотих (5 млрд дол. США).