ЗСУ отримали модернізований гелікоптер Мі-8МТВ

ЗСУ отримали модернізований гелікоптер Мі-8МТВ

Конотопський авіаремонтний завод «Авіакон» передав Збройним Силам України гелікоптер Мі-8МТВ, який пройшов на державному підприємстві капітальний ремонт і модернізацію.

Реалізовані технічні рішення відповідають сучасним вимогам і завданням, що пред’являються до гелікоптерів типу Мі-8МТ(МТВ) українськими військовими та є продовженням модернізації машин цього типу, яку серійно виконує підприємство, повідомили в Укроборонпромі.

Посилено захист гелікоптера від ракет з інфрачервоними голівками самонаведення та стрілецької зброї, вдосконалено радіонавігаційне обладнання та покращено можливості виконувати десантні й пошуково-рятувальні операції.

У рамках модернізації встановлено два комплекти супутникової навігаційної системи, радіолокаційний відповідач, аварійний радіомаяк і твердотільний аварійно-експлуатаційний реєстратор польотної інформації з можливістю запису переговорів членів екіпажу. Це дає змогу виконувати польоти на міжнародних повітряних лініях відповідно до вимог ІСАО.

Крім цього, передбачено швидке доукомплектування машини новітнім метеолокатором, завдяки якому можна використовувати техніку у складних метеорологічних умовах.

Оновлений гелікоптер уже перебуває у військовій частині.

«Авіакон» – єдине в Україні підприємство, яке володіє технологією повного циклу капітального ремонту гелікоптерів конструкції Міля та робіт з переобладнання і модернізації.

За підсумками 2020 року завод збільшив прибутки на 143% в порівнянні з показниками попереднього року. Попри зменшення чистого доходу на 7% (до 497,5 млн грн), підприємство вийшло у прибуток після 40,5 млн збитків. Чистий дохід «Авіакону» (що залишився після операційних витрат та сплати податків) за підсумками 2020 року склав 17,7 млн грн.

Нагадаємо, що у квітні армійська авіація Сухопутних військ отримала відремонтований та модернізований «Авіаконом» гелікоптер Ми-8МТ, а 5 травня 15-а бригада транспортної авіації Повітряних Сил отримала гелікоптер Ми-8МСБ-В, який пройшов комплексний ремонт та модернізацію на ПАТ «Мотор Січ».