Сили спецоперацій Польщі отримують термобаричні гранатомети

Сили спецоперацій Польщі отримає термобаричні гранатомети

Військова частина польських ССпО – GROM (Grupa Reagowania Operacyjno Manewrowego) отримає чергову партію 68-мм термобаричних гранатометів RPG-75-TB виробництва чеського концерну Zeveta Ammunition.

Вони важать три кг, мають дальність дії близько 300 м і здатні пробивати броню товщиною близько 300 мм, пише Polska Zbrojna.

Гранатомети мають надійти до кінця жовтня.

Наразі бійці GROM (військова частина 2305) оснащені одноразовими ручними протитанковими гранатометами двох типів. Це гранатомети АТ-4 розробки Saab і гранатомети РПГ-75 (Reaktivní Protitankový Granát 75) виробництва чеського концерну Zeveta Ammunition.

Перший RPG-75 для GROM був куплений в 2010 році, а сьогодні частина має на озброєнні три моделі: RPG-75-M (з класичною протитанковою бойовою частиною), RPG-75-TB (з термобаричною БЧ) та RPG-75-MP (термобарично-кумулятивні).

Як пише польське видання, RPG-75 відрізняються від більшості протитанкових гранатометів тим, що мають не реактивного струменю. З можна стріляти навіть з маленьких закритих кімнат. Граната запускається зі швидкістю близько 190 м/с за рахунок сили вибуху метального заряду, поміщеного в висувну камеру згоряння. Ракети RPG-75 не мають стабілізаторів, що розгортаються в польоті, тому вони не дуже чутливі до бічного вітру і, отже, більш точні.