Парламент підтримав трансформацію Укроборонпрому

Парламент підтримав трансформацію Укроборонпрому

Сьогодні, 13 липня, Верховна Рада України проголосувала у другому читанні та в цілому законопроєкт №3822 «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності».

Як повідомляють у концерні, Закон запроваджує сучасну модель корпоративного управління оборонними підприємствами, яка покликана убезпечити їх від корупційних ризиків, конфлікту інтересів та прямого політичного впливу. За перетворення державних оборонних підприємств у компанії відкриті для інвесторів проголосували 256 народних депутатів.

Реформа передбачає перетворення державних та казенних оборонних підприємств, що входять до складу Укроборонпрому, на господарські товариства, які є гнучкішими за своєю організаційно-правовою формою. При цьому єдиним власником (акціонером) перетворених підприємств державного ОПК буде держава в особі Кабінету Міністрів України.

Крім того, усі новостворені господарські товариства будуть згруповані в науково-виробничі об’єднання за галузевим принципом: бронетехніка, радарні системи, високоточне озброєння та боєприпаси, морські системи, авіаремонт та спецекспортери.

Сам Концерн також буде перетворено в акціонерне товариство, 100% акцій якого належатиме державі, та виконуватиме роль корпоративного центру, а отже, візьме на себе лідерство в усіх організаційних перетвореннях підприємств-учасників, а згодом і у залученні інвестицій.