У директора одеського заводу залишився місяць, щоб налагодити виробництво «Ірокезів»

bell

Спливає термін, який надав генеральний директор Укроборонпрому Юрій Гусєв директору ДП «Одеський авіаційний завод» (ОАЗ) на запуск виробництва американських гелікоптерів.

На початку березня цього року Юрій Гусєв заявив, що для директора одеського підприємства запуск виробництва вертольотів – є одним з головних kpi (ключових показників ефективності) на цей рік. Якщо він не виконає це завдання і дану обіцянку – будуть прийняті кадрові рішення.

Нагадаємо, що історія з гелікоптерами, яка показала повну нездатність до комунікації топменеджменту Укроборонпрому, та набула міжнародного резонансу почалась у лютому.

Вперше інформація про підготовку до складання UH-1 Iroquois в Одесі була озвучена гендиректором Укроборонпрому під час його візиту на одеський завод наприкінці лютого, а також поширена пресслужбою концерну. При чому було повідомлено, що перший гелікоптер має бути готовий вже до 24 серпня 2021 року.

Від самого початку повідомлення було дивним, що пов’язано з відсутністю інформації про інтерес до придбання цих гелікоптерів українськими силовиками (МВС обрало Airbus, а МОУ модернізований Мі-2), а також відсутністю повідомлень про дозвіл на виробництво на відповідних державних сайтах США (зокрема Defense Security Cooperation Agency).

А 2 березня компанія Bell Textron у відповідь на запит польського видання Zespół Badań i Analiz Militarnych (ZBIAM) повідомила, що не надала концерну «Укроборонпром» або будь-якому іншому господарському суб'єкту України ліцензію на виробництво гелікоптерів UH-1 «Ірокез».

У відповідь Юрій Гусєв заявив: «дивно те, що за два дні до публікації заяви я особисто говорив телефоном з людиною, яка назвала себе уповноваженим представником компанії Bell в Україні, і пояснив всі деталі».

Та згодом «туман нарешті розсіявся» і спливли вже реальні деталі проєкту.

Так, 11 березня, на засіданні Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, стало відомо, що на першому етапі йдеться про цивільну версію транспортно-пасажирських гелікоптерів середнього класу серії SW 205 і SW 205T, що є ліцензійною продукцією Southwest Florida Aviation Inc. (SWFA)

Зокрема з'ясувалась, що це інвестиційний проєкт без залучення коштів з держбюджету. Партнерами ОАЗ виступають Distar (Чехія), Aviastar Invest Corp. Inc. і SWFA (США). Проєкт передбачає складання цивільних гелікоптерів SW 205, які виробляються шляхом відновлення вживаних американських гелікоптерів. Водночас за словами представника Aviastar, вже були проведені попередні переговори з Міноборони України, на рівні заступника міністра.

Компанія Southwest Florida Aviation Inc. заснована в 1982 році як партнер Bell Helicopter. Отримавши ліцензії компанія почала збирати (відновлювати) гелікоптери під найменуванням SW-205, SW-206, SW-212, що відповідно є модифікаціями Bell 205 (цивільна версія військового UH-1 з одним двигуном), Bell 206 (який став основою для військового Bell OH-58 Kiowa) та Bell 212 (з двома двигунами, військовий варіант – UH-1N).

Нагадаємо, що перший гелікоптер в Одесі має бути готовий до 24 серпня 2021 року.