Нове антирікошетне покриття від «Темп-3000» витримало випробування

Нове антирікошетне покриття від Темп-3000 витримало випробування

На виставці «Зброя та безпека 2021» компанія «Темп-3000» презентувала принципово нове покриття, призначене для остаточного розв'язання питання антирикошетного захисту бронеелементів.

У компанії стверджують, що його властивості були підтверджені низкою тестів, проведених в акредитованій балістичній лабораторії науково-випробувального відділу Національного університету оборони України імені Івана Черняхівського (НУОУ).

«На жаль, загроза розльоту осколків після потрапляння у бронежилет вражальних елементів різного походження практично ігнорується користувачами бронежилетів. Про це яскраво свідчить фактично повне ігнорування використання коміру та захисту пахової зони штатного бронежилета серед військовослужбовців ЗСУ та інших силових структур у районі проведення ООС», – кажуть у компанії.

Навіть більше – задля примарного комфорту використовуються різноманітні плейт-керієри невідомого походження, використання яких ще більше акумулює загрозу ураження користувача вторинними осколками, які утворюються від деформації кулі, що відбувається на поверхні структури бронеелемента. Дрібні уламки кулі хоч і мізерні за розміром, але мають на момент розльоту у всі боки вздовж поверхні бронеплити швидкість, співставну зі швидкістю, власне, самої кулі. Якої біди можуть накоїти такі свинцево-металеві бризки рукам, шиї та підборіддю користувача – коментарі, як кажуть, зайві.

Водночас представники НВП «Темп-3000» розповідають, що підприємство постійно вдосконалювало свої технології з розв'язання цієї проблеми. Так, вже у 2015 році замовникам пропонувалися до комплектації бронежилетів бронеелементи вкриті синтетичним полімером високої твердості і зносостійкості що витримував зміни температури від -40 до + 180 ˚С, зберігаючи свої властивості.

Цьогорічним фіналом пошуку нових технологій стало використання нового за складом покриття, яке повністю виправдало усі сподівання – сучасне покриття повністю зняло питання антирикошетного захисту.

Повідомляється, що на відстрілі акредитованій балістичній лабораторії науково-випробувального відділу НУОУ використовувалася методика застосування спеціальних листів алюмінію, що були розташовані по проєкціях розльоту решток кулі після влучання у бронеелемент. Відстріл підтвердив робочі якості цього варіанту покриття.

Нове антирікошетне покриття від Темп-3000 витримало випробування

У компанії розповіли, що найпершими, кому були запропоновані бронеелементи з новим покриттям, було вітчизняне Міноборони, але, судячи з усього, новинкою як завжди користуватимуться представники інших силових структур, де питанню захисту особового складу надається більше уваги при значно прогресивніших підходах. Натомість представники основного замовника наполягають на збереженні й надалі технології упаковування та убезпечення бронеелементів, що використовувалася у бронежилетах в яких армія починала війну у 2014 році.

«Така ситуація, на жаль, не є нової чи надзвичайною – ще 2015 року «Темп-3000» запропонував МО України новий модульний бронежилет, а згодом і керамічні бронеелементи власного виробництва, що значно легші сталевих, які використовуються у ЗСУ. Як результат – нові рішення використовують зараз фактично усі силові структури окрім армії», – підсумували у компанії.

Фото: Олександр Шульман




Даний матеріал належить до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.