У Бердянську за підтримки США відкрито пункт базування дивізіону Морської охорони Держприкордонслужби

У Бердянську за підтримки США відкрито пункт базування дивізіону Морської охорони Держприкордонслужби

Перерізавши стрічку представник Посольства США в Україні вручив командиру загону символічний ключ, а командир підрозділу підняв прапор Морської охорони.

Корабельним дзвоном відбили ринду, що сповістило про початок відліку часу оновленого підрозділу, повідомляє пресслужба ДПСУ.

У знак шани і пам'яті про полеглих за Україну побратимів, присутні схилили голови у хвилині мов

Будівництво сучасного військового містечка відбувалося в рамках реалізації міжнародного проєкту розбудови потенціалу морської прикордонної безпеки Програми з питань експортного контролю та безпеки кордонів (EXBS) Бюро з питань міжнародної безпеки і нерозповсюдження Державного департаменту США.

Сучасний дивізіон Морської охорони Маріупольського загону створено в 2021 році. Він став місцем базування для значної частини корабельно-катерного складу Керченського загону Морської охорони, який у 2014 році, під час окупації Росією Автономної Республіки Крим, зайшов у Бердянськ.

У Бердянську за підтримки США відкрито пункт базування дивізіону Морської охорони Держприкордонслужби

Радник Посольства США в Україні Кевін Кільєр у своїй промові зазначив, що проєкт міжнародної допомоги з модернізації Морської охорони триває три роки. Ця співпраця включала оновлення приміщень та надання обладнання. Програма (EXBS) витратила у якості технічної допомоги майже 6 млн доларів США при цьому – 4 млн на об’єкти в Маріуполі та Бердянську.

У проєкті використано модульний принцип створення інфраструктури містечка, забезпечена його тривала автономність та мобільність із можливістю розгортання на нових позиціях, де це буде доцільно і виправдано.

«І роботу ще не завершено, оскільки розпочався новий етап проєктування Центру технічної підтримки в м. Одеса вартістю 12 млн доларів США», – зазначив пан Кільєр.

«Це буде грандіозна робота із створення сучасних об’єктів для базування і обслуговування корабельно-катерного складу, підготовки, тренування і розміщення персоналу, координаційний центр відстеження надводної обстановки і багато інших складових, включаючи й інтелектуальну. Основним потенціалом Морської охорони є персонал. І в кожному проєкті закладається навчання за сучасними методиками, із залученням кращих фахівців міжнародного рівня», – зазначив керівник Морської охорони Олег Костур.

Та допомога США в підтримці Морської охорони Держприкордонслужби не обмежується інфраструктурними проєктами та підготовкою персоналу. Найближчим часом за підтримки США очікується оновлення корабельно-катерного складу. «Наступного року ми розпочнемо передачу прикордонникам човнів вартістю майже 12 млн доларів США. Ця передача, окрім човнів, також передбачає надання транспортних засобів, спорядження для дайвінгу та правоохоронної діяльності», – наголосив Кевін Кільєр.