На Росії створили новий кулемет РПЛ-20, що замінить РПК-16

На Росії створили новий кулемет РПЛ-20, що замінить РПК-16

Російський концерн «Калашников» випробовує 5,45-мм кулемет РПЛ-20, який має замінити у військах РПК-16, що отримав цілий ряд зауважень через недоліки, частину з яких просто неможливо виправити.

Про початок випробувань нового ручного кулемета 22 вересня повідомив генеральний конструктор концерну Сергій Ужумцев в інтерв'ю російському виданню «РІА Новини».

Нагадаємо, що про плани створити для російської армії новий кулемет стало відомо у середині 2020 року. Прототип РПЛ-20 (рос. ручной пулемёт ленточный образца 2020 года) вперше показали на форумі «Армія-2020».

РПЛ-20 створювали, як реакцію на підсумки військово-дослідної експлуатації кулемета РПК-16 (РПК зразка 2016 року). Повідомлялось, що РПК-16, який мав замінити ручні кулемети РПК-74М, не дозволяє реалізувати деякі нові рішення, які важливі для військових.

Якщо РПК-16 зберігав традиційну схему автомата Калашникова (газовідвідна автоматика з довгим ходом поршня, замикання поворотом затвора, стрільба з закритого затвора) то стосовно РПЛ-20 у концерні заявили, що цей кулемет є новою конструкцією, а не похідної від широко поширеної серії автоматів Калашникова.

Конструктивно кулемет РПЛ-20 найбільше схожий на єдиний кулемет Калашникова ПКМ, розгорнутий «догори ногами». У ньому використовується газовідвідна автоматика із замиканням ствола поворотним затвором, газовий поршень з довгим робочим ходом розміщений над стволом. Стрільба ведеться з відкритого затвора, тільки автоматичним вогнем. Патрони подаються з нерозсипної металевої стрічки, спеціально створеної концерном для цього кулемета (магазинне живлення не передбачене). Подача стрічки – справа наліво.

Патронний короб вміщає 100 набоїв 5,45х39 мм. Запобіжник двосторонній, приклад складаний у бік, регульований по довжині. Вага залежить від довжини ствола: з коротким – 5,2 кг, з довгим – 5,5 кг. Кулемет оснащений рейкою Пікатінні для кріплення прицілів та інших аксесуарів.

Загальна довжина нового кулемета 1085-1145 мм, довжина (довгого) ствола 590 мм.

Кулемет може увійти до складу перспективної екіпіровки наступного покоління «Сотник».

Нагадаємо, що попередник – РПК-16 – ручний кулемет, розроблений концерном «Калашников» на базі АК-12, як система, що поєднує риси легкого кулемета та важкої штурмової гвинтівки. Має можливість установки різних типів важких стволів (415 та 580-мм), два варіанти живлення набоями – штатний магазин АК, або магазин барабанного типу на 95 набоїв. Калібр – 5,45 × 39 мм, вага «пустого» – 4,5 кг, скорострільність – 700 пострілів на хвилину.

На Росії створять новий кулемет, що замінить РПК-16 Ручний кулемет РПК-16