На Росії створять новий кулемет, що замінить РПК-16

Автор: Олексій Махно
На Росії створять новий кулемет, що замінить РПК-16

На Росії цього року почнуть розробляти новий ручний кулемет на базі РПК-16, повідомляє РИА Новости з посиланням на джерело в оборонно-промисловому комплексі.

Співрозмовник нагадав, що РПК-16 («Ручной пулемет Калашникова образца 2016 года») створили кілька років тому, він пройшов повний цикл попередніх випробувань, поступив у війська і застосовувався у всіх кліматичних зонах, під час експлуатації кулемету було виявлено цілий ряд недоліків та зауважень.

Згідно з технічним завданням, яке видало Міноборони, був розроблений РПК-16, проведено повний цикл попередніх випробувань, виготовлена партія, яка в рамках ДОЗ була поставлена у війська і протягом 18-19 років вони експлуатувалися в усіх кліматичних зонах. За підсумками цієї експлуатації був виділений цілий ряд зауважень і пропозицій, які, на думку військових, повинні бути реалізовані. Ця інформація була узагальнена, і з цього року почнеться розробка вже нового кулемета

За його словами, зараз РПК-16 не дозволяє реалізувати деякі нові рішення, які важливі для військових. «Це, по суті, буде новий, інший кулемет», – підкреслило джерело.

На Росії створять новий кулемет, що замінить РПК-16

РПК-16 – російський ручний кулемет, розроблений концерном «Калашников», на базі АК-12, як багатофункціональна система, що поєднує риси легкого кулемета та важкої штурмової гвинтівки. Має можливість установки різних типів важких стволів, два варіанти живлення набоями – штатний магазин АК, або спеціально розроблений магазин барабанного типу на 95 набоїв. Калібр – 5,45 × 39 мм, вага «пустого» – 4,5 кг, скорострільність - 700 пострілів в хвилину.