Що робити, якщо поліція штрафує учасника бойових дій за керування не своїм авто без автоцивілки?

Що роботи, якщо полція штрафує учасника ойових дій за керування не своїм авто бех автоцивілки?

Всім відомо, що учаснику бойових дій не потрібен поліс цивілки. Однак, є випадки, коли працівники поліції думають по іншому. Якщо така особа керує не власним автомобілем, то, всупереч вимогам закону, на водія можуть виписати постанову про накладення адмінстягнення.

«Що робити в такому випадку? Звичайно оскаржувати цю постанову до суду», – каже адвокат Святослав Прокопчук.

Відповідно до статті 13 закону «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», учасники бойових дій звільнені від обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності на території України, а відтак, ви не зобов`язані оформляти поліс та мати його при собі, під час керування автомобілем, на який маєте реєстраційний документ, а отже у ваших діях відсутній склад адмінпорушення, передбаченого ч.1 ст. 126 КУпАП.

При цьому, відшкодування збитків внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, винуватцями якої є такі особи, проводить МТСБУ, у порядку, визначеному цим Законом.

А як в тому випадку коли учасник бойових дій керує автомобілем на законних підставах, але авто не у його власності?

Цю проблему вирішив Конституційний Суд України та роз’яснив, що означає «керують належними їм транспортними засобами». Під «транспортними засобами, які належать учасникам бойових дій» слід розуміти такі наземні транспортні засоби, якими зазначені особи володіють як на праві власності, так і на будь-якій іншій правовій підставі (Рішення Конституційного Суду України від 24 грудня 2015 року № 7-рп/2014).

Це означає, що, якщо учасник бойових дій має при собі техпаспорт, посвідчення водія відповідної категорії та посвідчення УБД, то поліс цивілки йому не потрібен.

Зразок позову про скасування про накладення штрафу »»