Заступник міністра оборони звинуватив Defense Express у лобіюванні та тиску на посадових осіб МОУ

Жодна з компаній так і не представила машину на заміну УАЗ

Заступник міністра оборони Олександр Носов прокоментував статтю Defense Express щодо відміни конкурсу на заміну УАЗ, назвавши її неприхованою маніпуляцією громадською думкою.

Нагадаємо, що сьогодні видання Defense Express, з посиланням на коментар Олександра Носова, у Facebook повідомило про намір Міністерства оборони України скасувати дослідно-конструкторську роботу (ДКР) по темі «Сайгак», щодо розроблення нового автомобіля для заміни в армії радянських УАЗ-469 та УАЗ-3151.

Ось цей коментар:

Міноборони скасовує конкурс на заміну УАЗів в ЗСУ

«Конкурсний відбір позашляховика по ДКР «Сайгак» мав стати першим конкурсом такого роду, що мав пройти прозоро, із публічною демонстрацією результатів відбору. Тому описані вище заяви про начебто «корупційність» ДКР «Сайгак» можна вважати як мінімум дивними», – зазначив журналіст Defense Express.

Також DE повідомив, що у ДОЗ-2021 року закладалась можлива купівля 150 позашляховиків.

Посилання на статтю Defense Express »»

Вже пізно ввечері цього ж дня (27 вересня), Олександр Носов написав у Facebook:

«Раніше здавалося, що Defense Express досить неупереджене видання».

Пару днів тому, на одній із сторінок в ФБ я написав одному з розробників т.н. шифру «Сайгак», що такого більше не буде, і чітко пояснив чому. Тим самим дав зрозуміти розробникам, щоб вони не витрачалися на те, чого не потрібно. (Як кажуть не допомогай, аукнеться больно. Більше не буду..)

До речі, цей розробник він же постачальник для оборонних закупівель з 15-го року, багато інших розробок, є серійні вироби, є ДКРи. Один з їх виробів на днях, до речі, я затвердив до визначального випробування, бо це зброя, в який є потреба Збройних Сил і немає на ринку відкритих продажів.

Однак цей розробник, або журналіст цього журналу, мені не відомо хто саме, вирішив мене атакувати в соцмережах, тиснути.

По-перше: намагаючись захистити «Сайгак», в статті перечислені вимоги ТТЗ (тактико-технічні завдання), які дійсно існують, але вони були скопійовані з вимог до УАЗ-469 1987 року видання!? Тобто ТТЗ до УАЗу посадові особи намагалися пристосувати до нових сучасних швидкісних пікапів (аналоги Митсубиши Л200, Тойота Хайлюкс, Ниссан Наварра, та ім подібні).

Додаткову вартість на 30+% до вартості офіційних дилерів таких машин, які сертифіковані в багатьох країнах та Украіні, намагалися виправдати зміною будови, порушивши іі стійкість, конструкцію, механику, та силовий агрегат [імовірно йдеться про єдиний зразок, що був представлений – Toyota Hilux доопрацьована ТОВ «Українська бронетехніка» під вимоги Міноборони – прим. UMP].

Як це сталося та хто вплинув на рішення посадових осіб МОУ щодо такого ТТЗ, це внутрішнє питання, згідно з яким розпочато перевірку усередині Міністерства. Результати мають всі шанси бути переданими до державних органів досудового слідства.

Головне в ціє] статті – це неприхована маніпуляція громадською думкою, намагаючись звинуватити мене словами:«.. Конкурсний відбір позашляховика по ДКР «Сайгак» мав стати першим конкурсом такого роду, що мав пройти прозоро, із публічною демонстрацією результатів відбору».

Доповідаю голосом: «Результати ДКР під грифом секретності ніколи НЕ бувають прозорими та публічними для демократичного контролю» вони ж таємні!

Це лише один з сотні банальних прикладів, як відбувається лобіювання та тиск на посадових осіб МОУ. Звідки і чому в оборонних закупівлях дикий рівень секретності, повна відсутність конкуренції, і як наслідок – брак на пропозиції нових видів озброєння та техніки».

Заступник міністра оборони звинуватив Defense Express у лобіюванні та тиску на посадових осіб МОУ


Нагадаємо, що на конкурс щодо розроблення нового багатоцільового автомобіля, оголошений Міноборони 1 березня, заявились п'ять приватних компаній і одна громадська організація:

  • ТОВ «Протект Інжиніринг» (фактично «Богдан Моторс» після ребрендингу);
  • ТОВ «Віді Юнікомерс»;
  • ТОВ «Українська бронетехніка»;
  • ТОВ «Конструкторсько-виробниче підприємство «Синергія»;
  • Відкрите акціонерне товариство «Укравтобуспром»;
  • Міжнародний аналітичний центр права «НГО МАЦП».

21 травня учасники конкурсу отримали тактико-технічні завдання, які були розроблені ЦНДІ ОВТ ЗСУ у рамках дослідно-конструкторської роботи (ДКР) «Сайгак».

Упродовж п'яти діб підприємства мали оцінити власні спроможності на здатність втілити в металі технічні вимоги замовника в термін до 1 вересня 2021 року та поінформувати оборонне відомство про готовність виконати цю роботу.

П'ять підприємств підтвердили свою участь, натоміть Міжнародний аналітичний центр права «НГО МАЦП», об'єктивно оцінивши свої можливості, відмовився від подальшої участі у проєкті.

Основними перевагами автомобіля «Сайгак» над УАЗ мали стати: використання дизельного двигуна, впровадження сучасного повного приводу, використання сучасних захищених колісних рушіїв, збільшений ресурс до капітального ремонту, значніші гарантійні зобов'язання.

До етапу представлення прототипів на державні випробування з шести учасників дійшли п'ять: ТОВ «Протект Інжиніринг», ТОВ «Віді Юнікомерс», ТОВ «Українська бронетехніка», ТОВ «КВП «Синергія» та ВАТ «Укравтобуспром».

Водночас на нараді 1 вересня з'ясувалось, що замовник хоче уточнити тактико-технічне завдання (ТТЗ), зокрема включити додаткові вимоги щодо вантажопідйомності, обладнання засобами зв’язку, транспортування тощо.

Підготувати та довести до виконавців доповнення до ТТЗ було доручено Центральному науково-дослідному інституту озброєння та військової техніки ЗС України (ЦНДІ ОВТ ЗСУ).

Втілити на практиці ці технічні побажання та провести заводські випробування підприємства мали встигнути до 11 жовтня 2021 року. Хто не вкладеться у визначений термін, той мав зійти з дистанції, повідомляли у військовому відомстві тоді.

Варто зауважити, що єдина компанія яка оприлюднила на загал свою пропозицію – «Українська бронетехніка», яка пропонує замінити УАЗи на доопрацьовану Toyota Hilux.

Українська бронетехніка на заміну УАЗів пропонує Toyota Hilux

Як повідомив гендиректор компанії Владислав Бельбас, їх розробка повністю відповідає завданню Міноборони, ключовим параметром якого є максимальна всюдихідність за рахунок збільшення кліренсу: «Свою версію «Сайгаку» ми розробили в партнерстві з чеською компанією Glomex, яка вже постачає аналогічні машини Збройним силам Польщі, Збройним силам і поліції Чехії».

«Родзинка нашої розробки полягає в тому, що пікапи Toyota – серед найбільш надійних і найбільш доступних позашляховиків. Вимогам, які виставило Міноборони стосовно дорожнього кліренсу, відповідають дорогі позашляховики – Land Rover, Ford F-150 і т.п. Але ми знайшли рішення – взяли більш доступну базу та доопрацювали її. Збільшили кліренс, підсилили мости та підвіску, поставили альтернативні колеса. В результаті отримали продукт, який відповідає вимогам силового відомства та стандартам НАТО і водночас є значно дешевшим за аналоги, – прокоментував переваги свого «Сайгаку» очільник «Української бронетехніки».

Відповідаючи на питання щодо вартості запропонованого автомобілю, пан Бельбас зазначив: «Презентована машина є дослідним зразком, розробленим під технічні вимоги замовника. Наразі, вартість серійного зразка визначити неможливо, оскільки ми ще не пройшли випробування. За умовами конкурсу, до 1 вересня ми маємо надати Міністерству оборони України дослідний зразок і провести заводські випробування. Проблема в тому, що методик та програм для проведення заводських випробувань в нас немає – Міноборони їх досі не надали. Проте ми готові виходити на державні випробування. Від того, як наша машина їх пройде, які з характеристик будуть потрібні, скільки одиниць закупить армія, і залежатиме вартість. Взагалі на проєкт «Сайгак» – сам зразок, доопрацювання, роботу конструкторів тощо – ми вже витратили близько 100 тис. доларів США власних оборотних коштів».