Стан і перспективи артилерії Бундесверу

Автор: Кирило Рябов
Стан і перспективи артилерії Бундесверу

Німеччина складає великі програми модернізації своїх збройних сил. Разом з іншими складовими Бундесверу оновлення в найближчі роки пройдуть артилерійські частини. Пропонується відмовитися від деяких застарілих систем і прийняти на озброєння принципово нові зразки. Завдяки цим заходам планується різко наростити чисельність і бойову ефективність артилерії.

Актуальна міць

Артилерія сухопутних військ ФРН представлена кількома батальйонами, що входять до складу більших з'єднань. Кожен батальйон включає кілька батарей самохідних гаубиць і реактивних систем залпового вогню. Є кілька мінометних підрозділів. Також артилеристи експлуатують радіолокатори розвідки, БПЛА, командні пункти та інші необхідні засоби.

У складі 1-ї танкової дивізії є 325-й артилерійський демонстраційний (бойовий і навчальний) батальйон, озброєний САУ PzH 2000 і РСЗВ M270A1 MARS II (MLRS). 10-а танкова дивізія включає 131-й і 345-й артилерійські батальйони. За складом і можливостям вони схожі на 325-й батальйон, але відрізняються меншою чисельністю самохідних гаубиць. Крім того, у 345-го батальйону є мінометне озброєння. Франко-Німецька бригада включає 295-й артилерійський батальйон з САУ і РСЗВ.

PzH 2000 веде вогонь PzH 2000 веде вогонь. Фото Бундесверу

За наявними даними, у всіх чотирьох батальйонах в сумі є 121 самохідка PzH 2000. Загальна кількість РСЗВ M270 – 41 од. Міномети представлені тільки 120-мм системами Tampella фінського виробництва. 70 од. виконані буксированими та використовуються з автомобільною технікою. Решта 30 встановлені на БТР M113.

У стані боєготовності перебуває менша кількість техніки. В бою можуть використовуватися лише 101 САУ PzH 2000, а «активний» парк M270A1 становить 38 одиниць. Точні дані щодо мінометів відсутні, але можна припустити, що частина цієї зброї теж потребує відновлення.

Структурні зміни

Програма модернізації ракетно-артилерійських озброєнь Бундесверу розробляється досить давно, і вже відомі деякі її положення. Так, в жовтні минулого року відбулася конференція, в ході якої командування розкрило основні ідеї майбутнього переозброєння. Цього літа відбувся новий захід, на якому управління закупівель уточнило наявну інформацію і додало деякі подробиці.

РСЗВ MARS II / M270A1 MLRS. фото Бундесверу РСЗВ MARS II / M270A1 MLRS. Фото Бундесверу

Пропонуються два основні заходи, спрямовані на розширення бойових можливостей і підвищення характеристик. На основі батальйонів у двох танкових дивізіях будуть створені артилерійські полки. Аналогічна частина з'явиться в складі дивізії швидкого реагування.

У мирний час такий полк буде підпорядковуватися безпосередньо дивізії. При розгортанні полк буде поділятися на бойові групи, одна з яких залишиться в підпорядкуванні командування дивізії, а інші будуть розподілені між її бригадами. Полк і бойові групи нового складу забезпечать більшу гнучкість застосування артилерії і вогневої підтримки танкових і піхотних бригад.

При цьому для реалізації таких планів може знадобитися серйозне переформування наявних батальйонів або створення нових частин такого роду. Наприклад, 325-й артилерійський батальйон поодинці не впорається з одночасною підтримкою однієї танкової та двох механізованих бригад своєї 1-ї дивізії.

Міномет Tampella в буксированому виконанні Міномет Tampella в буксированому виконанні. Фото Бундесверу

Розвиток техніки

Міномети «Тампелла» стоять на озброєнні з кінця шістдесятих років і вже не відповідають сучасним вимогам. У доступному для огляду майбутньому Бундесвер планує повністю позбавитися від такої зброї та замінити його новим зразком. Зараз ведеться науково-дослідна робота з пошуку подібної заміни.

Відомо, що німецька армія хоче знову отримати міномет калібру 120 мм, однак тип такого виробу ще не визначили. Крім того, залишається невідомим вигляд самохідної системи такого роду. Зараз розглядається кілька вітчизняних та імпортних шасі, на які можуть монтуватися як найпростіша мінометна установка, так і повноцінна башта.

Терміни завершення таких робіт невідомі. Ймовірно, проєкт підготують протягом декількох наступних років, після чого почнеться переозброєння. Згадувалося, що буде закуплено близько 100 нових мінометів – для рівноцінної заміни наявних.

Міномет Tampella на шасі M113 Міномет Tampella на шасі M113. Фото Бундесверу

Самохідки PzH 2000 залишать на озброєнні та проведуть «модернізацію середнього віку». Вони пройдуть капітальний ремонт з продовженням термінів експлуатації. Крім того, пропонується оновлення бортової апаратури. Система управління вогнем може отримати прилади для роботи з перспективними керованими снарядами. При цьому принципове перероблення САУ виключається.

Аналогічні процедури пройдуть РСЗВ M270A1. Їм продовжать терміни служби, а також встановлять нові прилади, які дозволять продовжувати експлуатацію в доступному для огляду майбутньому. Пізніше системи MARS II планують доповнити іншою технікою. Передбачається закупити до 30 пускових установок РСЗВ на колісному ходу. Заходи щодо цієї закупівлі почнуться через рік-два. Найімовірніше, будуть придбані американські системи M142 HIMARS.

Перспективна розробка

Для «бойових груп» артилерійських полків пропонується створити новий зразок техніки. Він має поєднувати вогневу міць на рівні PzH 2000 або вище і мобільність, як в інших сучасних зразків. Не виключається розробка нових артилерійських пострілів, які зможуть в рази збільшити дальність вогню. Потреби армії оцінюються в 120 нових самохідок, які будуть експлуатуватися разом з наявними.

Дослідний зразок самохідки RCH 155. Фото KMW Дослідний зразок самохідки RCH 155. Фото KMW

Можливість створення нової САУ обговорюється вже кілька років, але поки мають місце лише окремі кроки. У грудні минулого року Бундесвер видав документ «Zukünftiges System Indirektes Feuer mittlerer Reichweite» («Перспективна система для стрільби непрямою наводкою на середні дальності»), в якому зазначені основні вимоги та побажання до майбутньої САУ. Є близько сотні пунктів з різним пріоритетом, від обов'язкових до бажаних. Основна ідея документа полягає в розробці нової 155-мм САУ на колісному шасі.

Офіційний запит можливостей поки не видавався, але повинен з'явитися в найближчому майбутньому. Після цього кілька років піде на конкурсну частину програми, вибір переможця та завершення розробки. Терміни виконання всіх цих етапів і появи нової САУ стануть відомі пізніше, з запуском програми.

Цікаво, що провідні німецькі компанії вже готові до старту такого конкурсу. Так, компанія KMW ще кілька років тому представила проєкт самохідки на шасі Boxer з бойовим відділенням AGS, оснащеним 155-мм гарматою-гаубицею. Нещодавно компанія Rheinmetall представила свій варіант колісної самохідки. Така машина побудована на новому шасі MAN HX3 та отримала башту зі зброєю, запозиченими у PzH 2000.

Перспективна колісна САУ на шасі MAN HX3. Фото Rheinmetall Перспективна колісна САУ на шасі MAN HX3. Фото Rheinmetall

Обговорюється можливість створення нового артилерійського пострілу з підвищеною дальністю стрільби. Завдяки сучасним технологіям та рішенням цей параметр може бути доведений до 70-100 км. Втім, такий проєкт можуть не схвалити внаслідок надмірної вартості розробки та одиничного боєприпасу.

Кількість і якість

Таким чином, в середній перспективі Бундесвер чекає значне зростання ракетно-артилерійського потенціалу. Будуть створені нові підрозділи та частини, пройде модернізація наявної техніки, а також заплановано створення нових зразків. Все це забезпечить як кількісний, так і якісний ріст.

Кількість мінометів залишать на колишньому рівні – однак, як видно, всю таку зброю перенесуть на самохідні платформи. Чисельність самохідних артилерійських установок і реактивних систем залпового вогню зросте майже вдвічі, причому це збільшення буде забезпечено зразками нових типів зі зрозумілими перевагами.

Відомі плани німецького командування виглядають цікаво та сміливо. Однак для їх реалізації необхідно чимало часу, потрібне відповідне фінансування і схвалення влади. Чи вдасться Бундесверу отримати необхідні дозволи та гроші, а потім вчасно провести всі бажані роботи – покаже час.



Даний матеріал належить до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
topwar.ru