Грошове забезпечення військових зросте лише на 10%

Грошове забезпечення військових зросте лише на 10%

Не на 60%, а лише на 10% (тобто на тисячу-дві) підвищать грошове забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України в 2022 році, – заявили у Міністерстві фінансів.

«Другий пріоритетний напрямок — видатки на сектор безпеки та оборони – 319,4 млрд грн або 5,95 % ВВП. Більшу їх половину спрямують на Міністерство оборони і цей показник є найвищим за останні 4 роки. Ми передбачили зростання грошового забезпечення військовослужбовців наступного року на 10%», – розповів перший заступник міністра фінансів Денис Улютін у бліцінтерв'ю Новини.LIVE.

Нагадаємо, що раніше голова підкомітету Верховної Ради з держбезпеки та оборони, нардепка Ірина Верещук повідомила, що наступного року планується підвищення грошового забезпечення військових у середньому на 60%. «Але Комітет та Міноборони мають добре попрацювати, щоб закласти таке підвищення у Держбюджет-2022».

Зазначимо, що Міністерство оборони, ще ніяких цифр щодо підвищення грошового забезпечення не називало, якщо не рахувати старі заяви, що лунали на початку року, або ще раніше, і стосувалися запровадження нової системи грошового забезпечення заснованої на військових званнях, для чого було необхідно додатково 40 млрд грн.

Водночас варто зауважити, що враховуючи проєкт державного бюджету, де фінансування Міноборони збільшено приблизно на 10% (131 млрд проти 117 млрд у 2021 році), підвищення грошового забезпечення на 10% виглядає більш реалістичним ніж на 60%, на які просто не вистачить грошей. Адже значна частина збільшеного військового бюджету піде на ті виплати, на які цього року не вистачило у бюджеті 5,7 млрд грн, а також на утримання 11 тисяч військових, яких наберуть з 1 січня 2022 року у Сили тероборони і Сили спецоперацій.