Очільнику Павлоградського хімзаводу оголосили про підозру

Гендиректору Павлоградського хімзаводу оголосили про підозру

Детективами НАБУ повідомлено про підозру у зловживанні службовим становищем, яке завдало збитків у понад 43,3 млн грн, генеральному директору ДП «Науково-виробниче об’єднання «Павлоградський хімічний завод».

У рамках досудового розслідування встановлено, що генеральний директор держпідприємства спільно з комерційним директором та очільником ще двох приватних підприємств організували схему реалізації продукції, виробленої державним підприємством, через підконтрольні компанії-посередниці, повідомляють в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Насправді фактичне постачання продукції – вибухових речовин здійснювалось безпосередньо від заводу до замовників – підприємств гірничо-видобувної промисловості, тобто без залучення компаній-посередників.

У разі, якщо товариства звертались напряму до заводу з метою укладання договорів на постачання товарів, службові особи державного підприємства відмовляли та пропонували звертатись через фірми-посередниці. Зауважимо, що ціни у компаній-посередників були завищені на 30% у порівнянні з цінами закупівлі заводу.

Як наслідок, такі зловживання завдали ПХЗ збитків на суму понад 43,3 млн гривень.

У серпні 2021 року було повідомлено про підозру комерційному директору держпідприємства та директору компаній-посередниць.

9 вересня 2021 року повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 статті 364 Кримінального кодексу України, й генеральному директору заводу.

Досудове розслідування триває.

Нагадаємо, що за результатами роботи у 2020 році прибутки заводу впали у 80 разів та як підсумок ДП «НВО «Павлоградський хімічний завод» показало 157 млн гривень збитків.

Обсяг чистого доходу від реалізації продукції (послуг) зменшився на 432,9 млн грн (з 1,62 до 1,18 млрд) або на 27%. Чистий прибуток (що залишився після операційних витрат та сплати податків), який за 2019 рік склав 1,9 млн грн, у 2020 році перетворився на 157 млн грн збитків.

Відповідно завод посів 96 сходинку у цьогорічному рейтингу (ТОП-100) українських оборонних підприємств за версією Ukrainian Military Pages.


Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.