ЗСУ отримали понад сотню переносних комплексів радіорозвідки Plastun-RP3000

З 2016 року ЗСУ отримали понад сотню переносних комплексів радіорозвідки Plastun-RP3000

Малогабаритний пеленгаційний комплекс Plastun-RP3000 від НВЦ «Інфозахист» завдяки модульності та енергоавтономності значно підвищує мобільність груп тактичної радіорозвідки.

Про це розповів директор з маркетингу підприємства Едуард Веліканов в інтерв'ю АрміяInform.

За його словами, комплекс розробляли в тісній взаємодії з фахівцями з радіопеленгації та радіомоніторингу. Під час створення й удосконалення комплексу був використаний досвід бойових дій в АТО/ООС. З 2016 року вже понад сотню комплексів поставлено у війська.

Plastun-RP3000 дозволяє пеленгувати системи зв’язку, виявляти сигнали, зокрема із псевдовипадковим перелаштуванням робочої частоти (ППРЧ). Він також визначаєкоординати місцеположення джерела радіовипромінювання в режимі реального часу. Крім того, комплекс забезпечує обмін даними по захищеному каналу зв’язку.

Plastun-RP3000

Простими словами, комплекс дозволяє побачити на мапі радіоелектронної обстановки об’єкт розвідки на відстані до 15 км. Конструкція пеленгатора є доволі простою: від фідерної антени йде кабель до блоку обробки та акумулятора, а звідти — до 100 метрів кабелю до ноутбуків. Це дозволяє розгорнути установку, наприклад на даху, а оператору – заховатися в захищеному місці. Детальніше про це можна переглянути на відео нижче:

Власне програмне забезпечення НВЦ «Інфозахист» дозволяє візуалізувати дані, які надходять до оператора. Зокрема, у вкладці динаміки в режимі частоти із відображенням спектрограми відбувається пошук сигналів в робочому діапазоні та аналіз обстановки в радіоефірі в режимі реального часу. Оператор має можливість здійснювати контроль ефіру в усій смузі миттєвого огляду 20 МГц — без додаткових переключень чи налаштувань.

Plastun-RP3000

На мапі із відображенням місцеположення двох напівкомплектів Plastun-RP3000 і їх направленнями пеленгу відображається вся необхідна інформація для роботи оператора. Під час створення, редагування мапи радіоелектронної обстановки оператор має змогу не зупиняти процес виявлення та пеленгації джерел радіовипромінювання чи радіомереж.

Plastun-RP3000

У складеному стані комплекс може бути розміщений у двох наплічниках загальною вагою до 39 кг, що забезпечує зручність та скритність під час переміщення.

Plastun-RP3000

Також пеленгатор Plastun-RP3000 можна встановлювати на техніку, зокрема на мобільний комплекс радіорозвідки «Хортиця-М».

Plastun-RP3000