Міноборони блокує випробування самохідного міномета «Смерека», – Сенченко

Смерека

Міноборони відмовилось виділяти боєприпаси для фінальних випробувань 120-мм самохідного міномета «Смерека», чим заблокувало завершення випробувань та постановку на озброєння.

Про це заявив голова Національної асоціації оборонної промисловості України (NAUDI) Андрій Сенченко в інтерв'ю Оборонно-промисловому кур'єру:

«Що стосується «Смереки», то все рухалося відносно швидко, але наразі настала абсурдна ситуація, в якій повинні розбиратися військова контррозвідка і ДБР. Всупереч спільному рішенню, яке регулює всі взаємини міністерства і підприємства-розробника «Смереки», замовник відмовився виділяти боєприпаси для проведення фінальних випробувань і запропонував підприємству придбати їх «на ринку». Таким чином заблоковано завершення випробувань, постановка на озброєння і надходження у війська гостро необхідної системи. Це один з багатьох прикладів підриву обороноздатності країни і заподіяння їй економічних збитків».

Мобільний мінометний комплекс «Смерека» створено ТОВ «Українська бронетехніка» на базі бронеавтомобіля «Варта», що побудований на шасі МАЗ-5434, в який інтегровано 120-мм міномет та цифрову систему управління вогнем.

Зауважимо, що у лютому 2021 року Міноборони через суд стягнуло з «Української бронетехніки» 104 тисячі гривень штрафу за прострочення термінів випробування 120-мм самохідного міномета «Смерека». Відповідне рішення ухвалив Господарський суд міста Києва.

Варто зазначити, що аналогічна ситуація була і з вітчизняною 155-мм самохідною гаубицею «Богдана» – виробник – Краматорський завод важкого верстатобудування (КЗВВ) звинуватив Міноборони, у тому, що відомство переклало на нього закупівлю снарядів для випробувань.



Нагадаємо, що раніше виробництво мобільних 120-мм мінометних систем було налагоджено ДП «Укроборонсервіс» спільно з іспанською компанією Everis Aeroespacial у Defensa S.L.U.

Першу батарею з шести мінометів БАРС-8ММК 4909 120 А Збройні Сили України отримали восени 2019 року. В якості базового шасі для вогневих машин мобільного мінометного комплексу та машин артилерійської розвідки використовується бронеавтомобіль Барс-8 виробництва АК «Богдан Моторс». 10-тонний бронеавтомобіль побудований на шасі Dodge Ram, прийнятий на озброєння ЗСУ в 2019 році, після дворічних державних випробувань.

Очікувалось, що на початку 2021 року армія отримає другу батарею. 30 вересня 2020 року, Черкаський автоскладальний завод №2 ПАТ «АК «Богдан Моторс» отримав контракт на поставку ДП «Укроборонсервіс» до 20 листопада 2020 року шести базових бронеавтомобілів.

120-мм мобільний мінометний комплекс Барс-8ММК проходить державні випробування