Як Україна освоїла виробництво танкових гармат

Як Україна освоїла виробництво танкових гармат

Завдяки пакистанському контракту Україна зробила перший крок до того, що багато років потому ми будемо називати імпортозаміщенням.

Як саме це було розповіли у ДК «Укрспецекспорт».

Технологією виробництва броньованих башт та 125-мм танкових гармат, якими оснащувалися Т-80УД, володіла лише Росія. Тож харківський Завод ім. В.О. Малишева (ЗіМ), який був ключовим виконавцем контракту, опинився перед вибором: або купляти комплектуючі у східноєвропейських сусідів, або знімати їх із законсервованих застарілих зразків бронетехніки.

Втім, був ще один варіант: спробувати створити свою, українську, гармату.

Саме таким шляхом і було вирішено йти.

Вітчизняну танкову гармату КБА-3 розробили у київському Конструкторському бюро «Артилерійське озброєння» (КБАО). У пошуках підприємства, яке зможе виробити ствол гармати, тодішній генеральний директор ЗіМ Григорій Малюк зупинився на Сумському машинобудівному науково-виробничому об’єднанні (СМНВО) «Завод ім. М.В. Фрунзе» (ЗіФ). І не помилився. Воно виявилося, дійсно, надійним партнером для «малишевців».

«Малюк не побоявся виділити Сумам п'ять мільйонів доларів для створення виробництва стволів – таке рішення під силу далеко не кожному керівникові. У березні 1998 року була випущена установча партія танкових гармат КБА-3, а у квітні – завершені кваліфікаційні випробування. Через 11 місяців гармата стала конкретним надбанням колективу і, починаючи з другої половини контракту, вона встановлювалася на танки», – згадує у своїй книзі «Пакистанський контракт» Микола Кривомаз. Таких темпів світова практика ще не знала!

Технологам ЗІМ довелося попотіти, коли освоювали зварювально-катану башту, а потім – гармату. Для розуміння рівню складності та обсягу роботи, яку довелося виконати, достатньо лише цифр:

  • 1541 технологічних процесів, розроблених «з нуля»;
  • 2025 спроєктованих пристосувань;
  • 370 нових спецінструментів;
  • 219 холодних штампів;
  • 41 пресформа;
  • 94 найменування нестандартизованого обладнання.

А ще – технологічний супровід і контроль. Буквально цілодобово пропадали технологи на роботі, коли впроваджувалося оснащення і проводилося налагодження устаткування для шліфування вікон деталі «казенник».

До Харкова приїздили фахівці з різних міст, щоб швидко провести перевірку тих чи інших параметрів розробок. До народження української гармати, поява якої стала справжньою технічною і виробничою перемогою вітчизняного ВПК, причетні колективи таких підприємств:

В найкоротший термін – менше, ніж за рік – була проведена необхідна підготовча робота, і розпочалося серійне виробництво танкової гармати Made in Ukraine.