Борги військовим можливо виплатять у жовтні

Борги військовим можливо виплатять у жовтні

На погашення боргів по надбавках в ООС, оздоровчим та іншим виплатам, військові можуть розраховувати у жовтні, за умови, що народні депутати проголосують за зміни до бюджету.

Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр:

«Міноборони деякий час тому заявляло про те, що кошти, необхідні виплати у повному обсязі одноразових обов’язкових видів виплат, додаткової винагороди в ООС та інших належних виплат військовослужбовцям ЗСУ, не були враховані у Держбюджеті на 2021-й рік. Але наполеглива позиція Міноборони і конструктивний підхід депутатів дозволили знайти розв'язання питання. До Верховної Ради вже подано проєкт закону про внесення змін бюджету на 2021 рік. Голосування відбудеться найближчим часом. Відтак вже у жовтні Міноборони зможе якнайшвидше профінансувати всі види виплат військовослужбовцям у повному обсязі».

Нагадаємо, що 6 вересня стало відомо, що заборгованість Міноборони з обов'язкових виплат військовим становить 1,5 млрд грн. При цьому влітку повністю зупинили виплати на оздоровлення. А у військових частинах на фронті фіксуються затримки «бойових» виплат.

10 вересня Міноборони повідомило, що загалом на виплати військовим до кінця 2021 року не вистачає 5,7 млрд грн, виділення яких не передбачено у державному бюджеті на 2021 рік.

Водночас того ж дня, під час години запитань до уряду, прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що боргів по виплатах військовим немає і бути не може, а бюджету ЗСУ цілком достатньо.

Проте вже 14 вересня було зареєстровано законопроєкт № 6052, яким передбачається збільшити бюджет Міністерства оборони на 3,8 млрд грн (із 116,3 млрд до 120,1 млрд грн), а також перерозподілити на грошове забезпечення кошти з закупівлі, модернізації та ремонту озброєння і військової техніки, а також з будівництва житла для військовослужбовців.