«Практика» показала модернізовану БМП-1 з баштою «Спис»

Практика представило РНБО модернізовану БМП-1 з баштою Спис

Презентація БМП-1М, БТР-60М «Хорунжий» та інших зразків бронетехніки відбулась в рамках візиту на підприємство Секретаря РНБО України Олексія Данілова

Зокрема гендиректор НВО «Практика» Олег Висоцький ознайомив Секретаря РНБО з етапами виробництва військової техніки, що виготовляється в рамках державного оборонного замовлення, пише Defense Express з посиланням на пресслужбу РНБО.

Презентована посадовцю модернізована БМП відрізняється новою баштою – вдосконаленим бойовим модулем «Спис-Синтез», що розроблений та виготовляється НВК «Техімпекс». Раніше він був продемонстрований на військовому параді на честь 30-річча Незалежності України на БМП-1ТС, що вже допущена до експлуатації в ЗСУ та на виставці «Цифрове майбутнє армії».

БМ Спис БМ Спис БМ Спис

БМ «Спис» вперше був представлений ТОВ «Науково-виробнича компанія «Техімпекс» у 2018 році. Склад озброєння аналогічний модулю «Парус». Однією з відмінностей модуля те що він займає місце у внутрішньому об'ємі та на відміну від дистанційно керованих модулів, того ж «Паруса», оператор перебуває у середині модуля, з плюсів – заряджання озброєння можливе з середини бойової машини.

Головне, чим відрізняється БМ «Спис-Синтез», встановлений на БМП-1, – це система управління вогнем «Синтез» від компанії «Цифрові технології». Нова система управління вогнем має у своєму складі ОЕМ «Кажан-3К15», дві телевізійні камери, тепловізор, лазерний далекомір та новий стабілізатор озброєння

У СУВ «Синтез» реалізовано автоматичне захоплення та супроводження цілі. Стверджується, що в поєднанні з плавною роботою стабілізатора досягнуто нового рівня ефективності стрільби, як з місця, так і на ходу та під час подолання водних перешкод. Як повідомляє Defense Express, на визначально-відомчих випробуваннях БМП-1ТС було виконано всі стрільби на «відмінно», в тому числі й під час стрільби з ПТРК з ходу.

Практика представило РНБО модернізовану БМП-1 з баштою Спис

Також оновлена БМП-1 замість двох звичних дверей-баків десантного відсіку оснащена апареллю. Також помітно, що висота корпусу бойової машини була збільшена.

Практика представило РНБО модернізовану БМП-1 з баштою Спис

Десантний відсік став більш просторим й зручним для розміщення військовослужбовців. Травмобезпечні індивідуальні сидіння десанту розташовані вздовж бортів машини, що з одного боку робить машини більш схожою на сучасні західні зразки, а з іншого – унеможливлює ведення вогню з особистої стрілецької зброї з бійниць, що було можливим в БМП-1 до її модернізації.

Практика представило РНБО модернізовану БМП-1 з баштою Спис

Крім цього, Олексію Данілову були представлені модернізовані версії БТР-60 «Хорунжий» та тактичний бронеавтомобіль «Козак-2М1» з дистанційно керованим бойовим модулем SARP NSV Aselsan турецького виробництва.

БТР-60М «Хорунжий» – це глибока модернізація БТР-60, яке полягає у збереженні існуючої підвіски, заміною архаїчної «спарки» двох двигунів по 90 к.с. кожен на один 320-сильний Deutz з автоматичною коробкою Allison та глобальному перекомпонуванню машини.

Двигун на БТР-60М розміщується спереду, що дозволяє вивільнити корму для десантного відділення. А нова форма бронекорпусу, зі значно більшим внутрішнім простором (20,4 проти 16,1 куб. м), дозволяє використати цю машину під абсолютно інші задачі.

БТР-60 Хорунжий

Крім того, зріс рівень бронювання з ПЗСА-2 до ПЗСА-4 та додався захист від 6-кг фугасів.